Za boljši sprejem

UKC Ljubljana dobil novo sprejemno ambulanto, vključeni v raziskavo zdravila

J.P.
17. 4. 2020, 12.06
Posodobljeno: 17. 4. 2020, 14.32
Deli članek:

O delu celotne bolnišnice v času in epidemije novega koronavirusa sta spregovorila predstojnica infekcijske klinike UKC Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc in generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar.

STA
UKC Ljubljana

Pred infekcijsko kliniko ljubljanskega kliničnega centra so vzpostavili novo sprejemno ambulanto, ki bo izboljšala sprejem in obvladovanje bolnike s covidom-19. Tvorijo jo tonamenski zabojniki. Klinika je s tem pridobila dodatnih šest ordinacij, vse so ustrezno ločene. Prav tako imajo ločeno čisto in nečisto pot ter dva zunanja vhoda za bolnike z že potrjeno okužbo. 

Varna organizacija

V UKC Ljubljana so veseli pridobitve, ker bodo z njo lažje obravnavali paciente z okužbo ali sumom nanjo, je dejal generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar. Pozneje bo uporabni še za kaj drugega, je dodal.

Amublante skušajo organizirati na čim bolj varen način. Kar pomeni, da naj bolniki pridejo največ 15 minut pred dogovorjenim terminom, njihovemu odhodu pa sledi pregled ambulante.

Japonskega zdravila v UKC Ljubljana še niso predpisali, ker so zadnje dneve imeli izredno malo primerov. So pa bili vključeni v raziskavo zdravila remdesivir, kar pomeni, da bo spet dostopno najhujšim bolnikom. 

Poklukar je poudaril še, da se je v fazi epidemije izkazalo, da ima UKC Ljubljana »prave ljudi na pravem mestu«, zato lahko že govorimo o stabilizacije epidemije. V tem tednu v urgentnih ambulantah beležijo 200-odstotno porast pacientov, kar je vseeno za 25 odstotkov manj kot običajno.

Poudaril je, da se bodo za zmanjševanje zaostankov trudili s podaljšanim, tudi 12-urnim delavnikom, nekatere ambulante bodo odprte tudi ob vikendih.

Stabilna faza

Predstojnica infekcijske Tatjana Lejko Zupanc pa je dejala, da je težko napovedati, kam nas pelje stabilna faza, in pozvala državljane, naj upoštevajo navodila.

Za prebolelega sicer smatrajo tistega, ki je bodisi dvakrat negativen, a ker ni mogoče vsem dvakrat vzeti brisa, se zanašajo tudi na bolj konservativno definicijo: ko se umirijo simptomi in ko mine 14 dni. Za zdravstvene delavce ta definicija ne velja – ti morajo imeti dva negativna brisa.