Velik del epidemije v domovih za starejše

Infektologinja Beović: Epidemija je pod nadzorom, vendar ne gre za bolezen, ki se zaključi in izzveni

A.S./B.K
17. 4. 2020, 11.26
Posodobljeno: 17. 4. 2020, 13.35
Deli članek:

Kljub sproščanju ukrepov bo potrebno preprečiti tesne stike med ljudmi, ki omogočajo, da se kapljična okužba prenašala, je na današnji izjavi na daljavo povedala vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beović.

STA
Po besedah Bojane Beović je epidemija pod nadzorom.

Infektologinja Bojana Beović je širjenje virusa na slovenskih tleh primerjala s primerom italijanske Lombardije. "Izjemno srečni smo, da se situacija pri nas ni ponovila," je navedla. Če bi epidemija v Sloveniji potekala kot je v Lombardiji, bi imeli na intenzivnih oddelkih 153 bolnikov (imamo jih 61), na bolnišničnih oddelkih 1.253 (imamo jih 302). "Naše številke so bistveno nižje. Hvala, da ste se držali sprejetih ukrepov in preprečili širjenje," je sporočila infektologinja. 

"Po uvedbi rigoroznih ukrepov (zaprtje šol in vrtcev, omejitev gibanja) se je širjenje epidemije umirilo. Krivulja se je sedaj obrnila navzdol, in zato se lahko pogovarjamo o postopnem popuščanju ukrepov in postopni normalizaciji življenja," je izpostavila Beovićeva. Kot žarišča širjenja okužb je izpostavila domove za starejše, kjer se bolezen širi hitro, ker so stiki med varovanci in zaposlenimi večji kot sicer. A tudi tam se krivulja umirja. 

Infektologinja je s pomočjo grafov predstavila potek epidemije v Sloveniji doslej. Sprva je šlo za eksponencialno naraščanje, potem pa je prišlo do zamika. Razlog? Reorganizacija primarnega zdravstva, je navedla. Podatki so nato spet pokazali  eksponencialno naraščanje, po ukrepih, ki so vključevali omejitev gibanja, zapiranje šol in vrtcev, pa se je stanje začelo umirjati. "Glede na podatke o umrlih v Sloveniji in s pomočjo modelov, ki se uporabljajo v takšnih primerih v drugih državah in preračunov iz drugih držav, ki so podrobno pogledale del svoje populacije, lahko sklepamo, da je v Sloveniji okuženih 10 tisoč ljudi," je navedla Beovićeva. 

Izpostavila je, da je epidemija pod nadzorom, vendar bolezen covid-19 ni bolezen, ki se zaključi in izzveni. "Prehajamo v stanje, ko bo epidemija še tlela in bomo še imeli posamezne izbruhe," je opozorila. Omejitvene ukrepe lahko zdaj začnemo postopoma sproščati, a bo potrebno preprečiti tesne stike med ljudmi, ki omogočajo, da se kapljična okužba prenaša. Zato bo potrebno še dalje vzdrževati ustrezno higieno rok, potrebno bo nositi maske in predvsem skrbeti za zdravstveno stanje zaposlenih. Slovenci neradi manjkamo na delu. To bo po novem nujno. Če je delavec prehlajen, oziroma ima znake bolezni, mora nujno ostati doma. "Nihče okužen ne sme hoditi na delo," je poudarila.

Preprečevanje tesnih stikov bo na vseh javnih prostorih moralo potekati na način, kot sedaj poteka v živilskih trgovinah. Vstopi v zaprte prostore bodo morali biti omejeni povsod.

Največji problem in izziv sicer predstavlja ponoven zagon zdravstvenih storitev. Tam smo namreč v zaostanku, pa tudi zaščitni ukrepi bodo morali biti strožji kot drugje. "To je velik organizacijski zalogaj, za vse zdravstvene delavce," je prepričana Beovićeva.