Statistična gimnastika

Zakaj ima Belgija največji delež smrti? Zaradi transparentnosti in doslednosti, trdijo oblasti

B.K.
17. 4. 2020, 10.49
Posodobljeno: 17. 4. 2020, 11.10
Deli članek:

Belgija ima največji delež smrtnosti zaradi okužbe s covidom-19 v Evropski uniji. Oblasti zatrjujejo, da je temu tako, ker so bili popolnoma transparentni pri podatkih.

Profimedia
Belgijci so pri statistiki mnogo bolj dosledni od mnogih drugih evropskih in svetovnih držav.

V Belgiji živi slabih 12 milijonov prebivalcev, doslej pa so zabeležili več kot 4.800 smrti zaradi posledic okužbe s covidom-19. Njihov delež smrti je tako 419 na milijon prebivalcev, kar je največ v Evropski uniji. Belgiji sledi Španija s 409 smrtmi na milijon prebivalcev. Belgijski sosedi Francija in Združeno kraljestvo poročata o 274 oziroma 202 smrtih na milijon prebivalcev.

A Belgija, po navedbah oblasti, nima najvišje smrtnosti, ima le najbolj transparentne podatke in najbolj obsežno beleženje smrti. Za razliko od mnogih ostalih držav, Belgija tako poroča o smrtih, ki se zgodijo izven bolnišnic - doma in v domovih za starejše. Velika Britanija denimo teh smrti sploh ne zabeleži v statistiko. Tudi Kitajska smrti ni štela na ta način in je šele danes spremenila metodologijo. Po novem štetju, ki je bolj podoben Belgijskemu, se je število žrtev v Wuhanu povzpelo na 3869.

Belgija prav tako v statistiko šteje vse smrti, kjer obstaja sum na okužbo z novim koronavirusom, ne glede na to katere pridružene bolezni je imel pacient. Več ostalih držav, med njimi tudi Nemčija in Združene države Amerike, v statistiko šteje zgolj tiste smrti, kjer je okužba potrjena in je tudi neposredni vzrok za smrt. To v končni fazi določi zdravnik. Sladkorni bolniki, bolniki s povišanim krvnim tlakom, srčno-žilni bolniki in drugi kronični bolniki, četudi so okuženi in umrejo,  ne pridejo v statistiko. Podoben pristop naj bi imeli tudi v Sloveniji. Uradni vladni govorec Jelko Kacin je namreč včeraj na novinarski konferenci dejal, da se odgovorni trudijo preverjati vzroke smrti, saj gre pri starejših obolelih lahko za preplet več bolezni in vzrok ni vedno okužba s covidom-19. V Belgiji štejejo pod smrtne žrtve zaradi novega koronavirusa vse tovrstne kronične bolnike, če le obstaja sum, da so zboleli za to boleznijo.

Po besedah belgijskih specialistov in virologov je to sicer nujen, preverjen in sprejet način štetja smrti. A ostale države se ga, iz različnih razlogov, ne poslužujejo.