"Prestale strokovno preverjanje"

Počivalšek vztraja, da "maske iz prtička" niso servieti in gumice: "Tudi sam jih nosim"

A.S.
17. 4. 2020, 12.22
Posodobljeno: 17. 4. 2020, 14.08
Deli članek:

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek vztraja pri svojem.

Bobo
Zdravko Počivalšek vztraja pri svojem.

"Vlada je do sedaj opravila izjemno delo. Sprejeli smo največji paket zaščitnih ukrepov v vsej zgodovini samostojne Slovenije. Pri tem smo sprejeli številne ukrepe tako za pomoč gospodarstvu, turizmu, kot tudi posameznemu državljanu," je na samem začetku v izjavi za medije na daljavo danes dejal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

Vse ukrepe so pripravili z namenom, da bi ob koncu epidemije zdravstvo stalo na svojih nogah, je navedel in dodal, da je največji ukrep zagotovo ukrep za omejitev stikov. "Nismo izven nevarnosti, vendar smo na dobri poti. To je dosežek vseh nas in vas, ki ste ostali doma in upoštevali vsa navodila," je povedal.

"Situacija v turizmu je težka, zavedamo se situacije"

Omenil je predloge za postopno sproščanje ukrepov, ki jih je vlada včeraj sprejela in izjeme prepovedi ponudbe in prodaje blaga in storitev, ki bodo začele veljati s ponedeljkom, 20. aprila ter tiste, ki bodo veljale od četrtega maja. Glede odpiranja kampov je dejal, da bo vlada o naslednjem rahljanju ukrepov razmišljala za drugo polovico maja. "Zavedamo se, da je situacija v turizmu, težka, dejavnosti smo popolnoma zaprli. Razmišljamo o sproščanju ukrepov tudi na tem področju," je povedal. 

Pojasnil je, kaj pomeni, da bodo vrata 4. maja odprle prodajalne do velikosti 400 kvadratnih metrov. Navedel je, da to velja za vse trgovine, ki so izven trgovskih centrov, saj tega zaradi zbiranja velikega števila ljudi na enem mestu, ne morejo dovoliti. 

Zavrnil očitke glede mask

Na vprašanje, če je sam preizkusil maske iz prtička, je odgovoril, da tudi sam nosi te maske ter da ne gre za "maske iz serviet", temveč naj bi bil "za gosto tkan material airlaid". "Imamo dokument, posredovan 19. marca, s katerim je UKC Ljubljana potrdil, da je material ustrezen, le s priporočilom, da se barvo maske zamenja v belo," je odgovoril na očitke, da omenjena zaščitna oprema ni prestala strokovnega preverjanja ustrezne inštitucije - službe za preprečevanje in omejevanje bolnišničnih okužb na UKC Ljubljana - ter da so družbi Seti potrdili ustreznost mask. Material je bil posredovan dvema podjetjema Zaščiti Lukač in Korez-Sorting groupu za izdelavo zaščitne opreme. "Pogodbo smo podpisali 30. marca, ko je bilo pomanjkanje mask veliko," je navedel in dodal: "Uporaba teh mask namenjena za širšo rabo in nemedicinske namene. Ne gre za papirnate maske, to je zavajanje". 

"Prejeli smo zahvale 20 občin in 16 podjetij," je povedal. Ker se v medijih polemizira o njihovi ceni, je napovedal, da bodo "ko bo čas, preverili vse cenovne ponudbe".

Odzval se je tudi na očitke, da je cena takšnih mask, ki jih Korez Sorting Group podjetje za državo izdeluje po ceni 0,76 evra na kos, previsoka. Počivalšek je podčrtal, da je treba pri naročilih zaščitne opreme upoštevati vse okoliščine, tudi časovneRazlike v ceni je pojasnil na način, da so v "normalnih razmerah tudi navadne kirurške maske med 5 in 10 centov. Mi pa smo tudi te nabavljali v času, ko po vsem svetu ni bilo mogoče dobiti ničesar, po ceni od 40 centov do enega evra". "Takrat je bilo stanje popolnoma drugačno kot danes. V obdobju, ko nismo imeli zaščitnih sredstev niti za zdravstvene delavce, smo naredili vse, kar je v naši moči, da je naš zdravstveni sistem najbolj krizne čase preživel z ustrezno zaščito," je dodal.

Svet24
Zaščitne maske, ki jih je dostavilo podjetje Korez-Sorting Group.