76 centov za kos

Nekatere občine prejele zaščitne maske iz papirnate brisače in dveh gumic?! Minister Počivalšek pravi, da so prestale "strokovno preverjanje"

G.G.
15. 4. 2020, 16.53
Posodobljeno: 15. 4. 2020, 17.01
Deli članek:

Na spletu je zaokrožila informacija, da je zavod za blagovne rezerve kupil maske, narejene iz papirja in gumic. Naročil naj bi jih pri podjetju Korez-Sorting Group.

Facebook
To je "zaščitna maska", ki jo je vlada naročila pri podjetju Korez-Sorting Group.

Vlada je maske nabavila pri podjetju Korez-Sorting Group, d.o.o. Gre za 500 tisoč kosov zaščitne štiri slojne airlaid maske. Cena za eno masko je bila 76 centov. Skupna cena 380 tisoč evrov.

Ko so prejeli te zaščitne maske, je v nekaterih občinah završalo. Županja Črna na Koroškem Romana Lesjak je na facebooku zapisala: »To so maske, ki nam jih je včeraj v tisočih komadih v vsako občino, dostavila UZRS. Sestavljena je iz serviete in 2 gumic. Takšne si lahko naredimo sami doma, saj ima najbrž vsak kakšno poročno ali novoletno servieto, luknjač in 2 gumici. Želim samo povedati, da bi lahko država ta denar namenila socialno šibkim (študentom, delavcem, ki so zaradi krize ostali brez zaposlitve, lačnim otrokom ipd.) Razen seveda, če je bila to donacija. Potem podarjenemu konju ne smemo gledati pod zobe?«

Najbolj zadovoljni niso niti v Dravogradu. Tamkajšnji podžupan Anton Preksavec je zapisal, da so prejeli štiri slojne maske »iz papirnate serviete in dveh gospodinjskih krpic.«

Spletni Večer medtem poroča, da je predsedujoči Svetu Koroške regije in župan občine Vuzenica Franjo Golob pojasnil, da so ga nekateri kolegi iz drugih občin že pozvali k vračanju teh mask. Ko bodo zbrali vse informacije, se bodo jutri odločili, kako ukrepati. 

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek ostaja samozavesten. Na twitterju je zapisal, da so maske domače proizvodnje prestale strokovno preverjanje materiala na Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. "Dvomi in celo posmehi, da gre za slab izdelek so zlonamerni in celo sramotni do slovenske domače obrti, ki tedensko ustvari že več kot 700.000 zaščitnih mask. Če to ni dosežek, res ne vem kaj je," je zapisal.