začeli pri zaposlenih v ključnih panogah

Padla je odločitev: na Švedskem bodo okrepili testiranje

A.S./STA
17. 4. 2020, 15.08
Posodobljeno: 17. 4. 2020, 15.09
Deli članek:

Švedska vlada je danes napovedala, da bo okrepila število testiranj za novi koronavirus, še vedno pa ne namerava sprejeti kakšnih strožjih ukrepov za omejitev gibanja. Okrepljeno testiranje bodo na Švedskem začeli izvajati v prihodnjih tednih, začeli pa bodo pri zaposlenih v ključnih panogah.

Reuters
Zaenkrat imajo prednost pri testiranju bolniki s hujšimi simptomi in zdravstveni delavci.

Zaenkrat imajo prednost pri testiranju bolniki s hujšimi simptomi in zdravstveni delavci. V okviru novih načrtov bodo več testov opravili še pri drugih zaposlenih v ključnih panogah, med drugim pri policistih in gasilcih.

Švedska ministrica za zdravje Lena Hallengren je pojasnila, da govorijo o kapacitetah, ko bi lahko opravili in analizirali po 50.000 testov na teden, mogoče celo 100.000. Zaenkrat so na Švedskem opravili skoraj 75.000 testov.

Švedska agencija za javno zdravje je že preučila vladne načrte in ugotovila, da bi si lahko pomagali pri krepitvi kapacitet tudi z zasebnimi podjetji, ki bi opravljala analize.

Švedska v boju proti koronavirusu ni uvedla strogih karantenskih ukrepov, kot je bilo to v večini drugih evropskih držav. Državljane le pozivajo, naj bodo odgovorni in sledijo priporočilom. Na Švedskem so do četrtka potrdili 12.540 okužb, od tega 1333 smrti.