Trgovina z ljudmi

Afera klicni centri dobila epilog, peterica gre v zapor

S.R./STA
17. 4. 2020, 16.00
Posodobljeno: 17. 4. 2020, 16.30
Deli članek:

Pet članov domnevne slovensko-tajvanske kriminalne združbe, ki je organizirala nezakonite klicne centre po Sloveniji, je bilo danes na mariborskem sodišču spoznanih za krive trgovine z ljudmi.

STA
Allen in Tomislav Cvek

Dobri dve leti po njihovem razkrinkanju je prvoobtoženi Allen Cvek dobil kazen štiri leta zapora, ostali štirje pa dva meseca manj.

Slovenca Allen in Tomislav Cvek ter Tajvanci Chen Wei Chung, Tzu Hsiang Hsu in Peng Syuan Hong so se morali zagovarjati na mariborskem okrožnem sodišču, ker naj bi od novembra 2015 do aretacije januarja 2018 na različnih lokacijah v Sloveniji in Zagrebu vzpostavili nezakonite klicne centre, v katere so zaprli najmanj 63 Tajvancev. Ti so morali tam vzpostavljati telefonske stike z Azijci in jih napeljevati v nakazila denarja, češ da so na njihovih mobilnih telefonih odkrili nezakonite vsebine in jih lahko proti plačilu izbrišejo. 

Sodni senat je v današnjem izreku sodbe sledil očitkom tožilstva. Vseh pet je spoznal za krive trgovine z ljudmi v hudodelski združbi, čeprav je obramba skušala prepričati sodišče, da je šlo kvečjemu za kaznivo dejanje goljufije. Predsednik senata Boštjan Polegek je pojasnil, da se je združba res okoriščala z denarjem iz goljufij, a je za to izrabljala druge ljudi, ki niso bili člani te združbe. 

Spomnil je, da je združba novačila ljudi za delo v teh klicnih centrih z oglasi za delo in obljubami dobrega zaslužka, za goljufanje pa so izvedeli šele po prihodu v Evropo. Takrat so jim tudi odvzeli dokumente in mobilne telefone, jim omejevali gibanje in z njihovim delom služili. 

STA
Chen Wei Chung, Peng Syuan Hong, Tzu Hsiang Hsu.

Sodišče mu ni verjelo

Omenjena združba si je s tem po navedbah tožilstva protipravno pridobila najmanj 370.000 evrov. Od tega naj bi pripadel največji delež prvoobtoženemu Allenu Cveku, ki pa je v svojem zagovoru vztrajal, da ni vedel, da se v teh centrih izvajajo nezakonite stvari. Priznal je, da je Tajvancem v teh centrih pomagal z logistiko, med drugim je zanje organiziral prevoze, jim pomagal pri iskanju namestitev in urejanju interneta, a je bil prepričan, da Tajvanci v Sloveniji igrajo na srečo, ker je to v njihovi domovini prepovedano. 

Sodišče mu ni verjelo, saj bi kot nekdanji policist moral glede na vsa dejstva vsaj posumiti. Po ocenah sodnega senata je tako kot njegov brat Tomislav Cvek, ki mu je pomagal pri prevozih in odvažal smeti iz centrov, dobro vedel, kaj počneta in sta na ta način tudi dobro služila. 

Tudi za obtožene Tajvance po ocenah sodišča ni dvoma, da so bili pomemben člen združbe, saj so organizirali in nadzirali delo znotraj centrov, včasih tudi s silo. Kot je v obrazložitvi sodbe pojasnil Polegek, sta bila njihov položaj in vloga v klicnih centrih drugačna od ostalih Tajvancev in njihova svoboda ni bila omejena. 

Vsem petim obtoženim je sodišče poleg zaporne kazni izreklo še denarno kazen ter za Tajvance tudi izgon iz Slovenije za pet let po pravnomočnosti sodbe. Zanje je zaradi begosumnosti podaljšalo pripor, medtem ko sta se Cveka v drugi polovici sojenja branila s prostosti.

"Blažja oblika"

Dosojena kazen štiri leta oziroma tri leta in deset mesecev zapora je za polovico nižja od predloga tožilstva, pa tudi sicer je za trgovino z ljudmi v hudodelski združbi zagrožena kazen od tri do 15 let zapora. Polegek je pojasnil, da je v tem primeru šlo za blažjo obliko trgovine z ljudmi, saj recimo ni bilo prisotno razčlovečenje, hkrati nihče od obtoženih po razpoložljivih podatkih doslej še ni bil kaznovan. Kljub temu je dosojena kazen po njegovih ocenah dovolj visoka, da jih bo v prihodnje odvrnila od takšnega ravnanja.

Prevoze za Tajvance naj bi opravljal tudi oče obtoženih Slovencev Josip Cvek, a mu bodo iz zdravstvenih razlogov izrekli sodbo posebej. Sprva je bil med obtoženimi še en Tajvanec, Tsun Siao Huang, a se je lani odločil priznati očitke in sprejeti ponujeno kazen tri leta in osem mesecev zapora.

Primer je bil diplomatsko občutljiv zaradi odnosa med Tajvanom in Kitajsko. Slednja je Tajvance, ki so bili v Sloveniji označeni za žrtve trgovine z ljudmi, takoj po kriminalistični akciji v klicnih centrih označila za kriminalce in goljufe ter zahtevala njihovo izročitev. Vse te osebe so se medtem že vrnile v domovino, mariborskemu sodišču pa jih iz diplomatskih razlogov ni uspelo priklicati na zaslišanje kot priče, zato so na sodišču prebrali njihove izpovedbe pred preiskovalci.

Omenjena kriminalna združba je sicer imela izvor v Aziji in je bila dejavna tudi v drugih evropskih državah. V Sloveniji so policisti takšne klicne centre izsledili v Ljubljani, Mariboru, Tržiču, Radomljah in na Vrhniki.