Pojasnilo

Ponovno izvajanje nenujnih zdravstvenih storitev nekateri razumeli zmotno

A.S.
16. 4. 2020, 17.58
Posodobljeno: 16. 4. 2020, 18.01
Deli članek:

Nekateri bolniki so bili prepričani, da je ob vnovičnem izvajanju nenujnih zdravstvenih storitev obveljal prvotni datum zdravstvene storitve in se pojavili v ljubljanskem kliničnem centru.

Profimedia
Obvestilo, da bodo bolnišnice začele z vnovičnim izvajanjem nenujnih zdravstvenih storitev pa so nekateri razumeli napačno.

Na ministrstvu za zdravje so se odločili za ponovno in postopno uvajanje zagotavljanja nenujnih oblik zdravljenja, da se razbremeni izvajalce zdravstvene dejavnosti na primarni ravni, zagotovi pretočnost bolnikov iz primarne na sekundarno raven ter čim prej zagotovi zdravstveno obravnavo tudi drugim bolnikom, če bi opustitev zdravstvenih storitev lahko vodila v poslabšanje zdravstvenega stanja bolnika. Poleg tega pa poskušajo s spremembo odloka zmanjšati tudi učinek sprejetih ukrepov na podaljševanje čakalnih dob.

Obvestilo, da bodo bolnišnice začele z vnovičnim izvajanjem nenujnih zdravstvenih storitev pa so nekateri razumeli napačno, so sporočili iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Na družbenem omrežju Twitter so zapisali, da so posamezni pacienti "prišli na pregled na prvotni datum zdravstvene storitve, ki je bil odpovedan". Sporočili so, da bodo vsi pacienti ponovno obveščeni o novih terminih zdravstvenih pregledov, kar naj bi že potekalo. 

Tudi v UKC Maribor so napovedali, da bo vsak bolnik pravočasno individualno obveščen o obravnavi ali posegu. Paciente so pozvali, naj v bolnišnico ne kličejo sami ter pojasnili, da jih bodo o datumu pregleda ali operacije obvestili po pošti ali telefonu. "Kot je pojasnila vodja strokovne komisije pri vladi na to temo, se bodo postopoma pripravljali ukrepi za prehod delovanja in obravnave nenujnih zdravstvenih storitev; glede na situacijo in možnosti (kadrovske, prostorske...) vsakega zavoda posebej oziroma dejavnosti (vodij klinik in oddelkov), da preverijo stanje ogroženosti posameznega pacienta," so danes za STA povedali v UKC Maribor.