V domu izrecno proti

Vrnitev okužene stanovalke iz bolnišnice v soboški dom, kjer ni drugih primerov okužb?

A.S./STA
16. 4. 2020, 17.01
Posodobljeno: 16. 4. 2020, 17.01
Deli članek:

V soboški enoti doma starejših Rakičan nasprotujejo vrnitvi stanovalke, pri kateri so v soboto potrdili okužbo z novim koronavirusom. Z mariborskega univerzitetnega kliničnega centra so jih namreč obvestili, da jo bodo v prihodnjih dneh pripeljali nazaj v Mursko Soboto. Zaplet bodo z vsemi pristojnimi poskušali rešiti v petek.

STA
Soboška enota Doma starejših Rakičan

Kot je v sporočilu za javnost zapisal direktor doma starejših Rakičan Zoran Hoblaj, so proti vrnitvi okužene stanovalke, ker menijo, da bi s tem povzročili dodatno potencialno žarišče za širjenje okužbe s covidom-19.

"Ker v enoti nimamo nobenih potrjenih dodatnih okužb, bi bilo popolnoma nesmiselno tako osebo vračati v dom, še posebno ob dejstvu, da so bolnišnice prazne in je v njih nameščenih samo okoli 100 oseb s covidom-19," piše Hoblaj in dodaja, da bolnišnične zmogljivosti samevajo, uvedeni preventivnimi ukrepi pa so rast epidemije upočasnili. Zato po njegovem ni razloga, da takih oseb ne bi zadržali v bolnicah do takrat, ko bodo na testiranju negativni.

V petek se bodo zato sestali predstavniki pristojnih ministrstev, občine, soboške bolnišnice, Nacionalnega inštituta za javno zdravje, imenovani koordinatorji in vodstvo doma ter poskušali rešiti zaplet.

V soboški enoti so potrdili le eno okužbo, novih ni ne pri stanovalcih enote ne pri zaposlenih.