Slovenski pristop

Morda že naslednji teden raziskava, ki bo pokazala, koliko jih je okuženih in koliko jih je covid-19 prebolelo: odvzem brisa in krvi

J.P., S.R.
15. 4. 2020, 12.14
Posodobljeno: 15. 4. 2020, 12.39
Deli članek:

Z raziskavo bi lahko začeli že z naslednjim tednom, kar pomeni, da bi odgovore lahko imeli že do prvomajskih praznikov.

Niko Časar
Iz samih kliničnih znakov bolezni je težko določiti povzročitelja.

Član svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Miroslav Petrovec je podrobneje predstavil testiranje na covid-19. Številke o okuženih temeljijo na v laboratorijih potrjenih primerih s testi, ki so kakovostni in natančno pokažejo na okužbo, je poudaril. Iz samih kliničnih znakov je namreč težko določiti povzročitelja, saj je bolezni, ki potekajo kot koronavirusna bolezen, veliko. 

Anketa in raziskava

Petrovec je nadalje pojasnil, da ves čas od začetka epidemije poslušajo mnenja raznih strokovnjakov in ljudi, ki pravijo, da je v Sloveniji petrkat ali šestkrat več okuženih, kot to kažejo številke. Zato so vladi predlagali, da se do potrebnih podatkov dokopljejo na verodostojen način. Pridobiti jih nameravajo s testiranjem reprezentativnega vzorca od 1000 do 1500 ljudi, v katerega bodo vključene vse regije in vse starostne skupine. Ljudi bodo anketirali ter jim na domu vzeli bris in vzorec krvi, v kolikor bodo v to privolili. Z raziskavo želijo špekulacijam o številu okuženih, ki so asimptomatični, narediti konec, hkrati se po mesecu dni v Sloveniji pojavljajo ljudje, ki so okužbo že preboleli. 

Z raziskavo bi lahko začeli že z naslednjim tednom, kar pomeni, da bi odgovore lahko imeli že do prvomajskih praznikov. Odvisno je tudi od tega, ali bodo ljudje pripravljeni sodelovati, potrebna pa je tudi odobritev Komisije RS za medicinsko etiko. "Ko jo pridobimo, lahko začnemo," je dejal in dodal, da bodo vsi rezultati, ko bodo znani, javno objavljeni.

Prvi v Evropi

Čeprav podobne raziskave že izvajajo v Nemčiji, Avstriji in na Islandiji, bo slovenska v Evropi vseeno prvenstvena. Za razliko od ostalih - v Avstriji denimo ugotavljajo samo akutne primere okužbe med prebivalstvom - bomo pri nas iskali tudi ljudi, ki so okužbo že preboleli. To bomo, kot je pojasnil Petrovec, dosegli s serološkimi testi, s katerimi bomo ugotavljali prisotnost protiteles v krvi. To je po Petrovčevih besedah velika prednost slovenskega pristopa. Teste za dokazovanje protiteles že imamo, a v izjemno omejeni količini. Tak test sicer lahko pove samo to, da smo to bolezen že preboleli. Ali smo imuni, test tega ne more povedati. Dodal je, da si to raziskavo želijo opraviti po vsej Evropi, a je bilo doslej časa premalo, premalo je bilo tudi informacij o samem virusu sars-cov-2, pomanjkanje reagentov pa je precejšnje.