Blažitev ukrepov

Minister za zdravje Tomaž Gantar: Izogibanju tesnejših stikov še ni videti konca, večina umrlih varovancev domov za starejše

J.P., A.S.
15. 4. 2020, 10.49
Posodobljeno: 15. 4. 2020, 12.34
Deli članek:

Razmere so stabilne, krivulja širjenja epidemije obrnjena navzdol.

STA
Minister za zdravje Tomaž Gantar

Po besedah vladnega govorca Jelka Kacina podatki za Evropsko unijo kažejo, da pandemija še ni dosegla vrhunca, je pa dejal, da je v Evropski uniji v pripravi enotna strategija. 

Najbolj so nas sicer prizadele omejitve gibanja, kar je eden od izzivov, ki jih prinaša pandemija. Tako bo na preizkušnji evropska solidarnost in s tem prihodnost Evropske unije. Evropska komisija bo danes obravnavala smernice za pripravo izhodnih strategij držav članic.

Rdeča nit

Na daljši rok lahko določene lažje bolezni postanejo nujna in težko ozdravljiva stanja, je dejal minister za zdravje Tomaž Gantar.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je uvodoma dejal, da soočanje z novo, neznano boleznijo botrujejo različnim odzivom različnih držav. Sam je z rezultati dela v Sloveniji zadovoljen, saj da jim je uspelo stabilizirati razmere, težavam na različnih področjih navkljub. Krivulja širjenja epidemije se je tako obrnila navzdol. Na tem mestu je kot kritično točko izpostavil domove za starejše občane. Sledi torej blažitev sprejetih ukrepov. A kakršnikoli že bodo ukrepi, osnovne zahteve, ki tvorijo rdečo nit, ostajajo - to je izogibanje tesnejših telesnih stikov v kombinaciji s primerno higieno in nošenjem mask. Kot je Gantar dejal, bo to v verjetno še nekaj časa v veljavi. 

Sproščanje ukrepov bo sicer najprej na vrsti v zdravstvu (izjema je zobozdravstvo, kjer zaradi tesnega kontakta in možnosti prenosa okužbe še vedno sprejemajo le nujnejše primere). "Ne želimo onemogočati zdravljenja vsem, ki ga potrebujejo. Na daljši rok lahko določene lažje bolezni postanejo nujna in težko ozdravljiva stanja," je povedal minister in dodal, da je prišlo do zaostanka v čakalnih vrstah, ki ga nočejo podaljševati. Kar pomeni, da bodo bolniki obravnavani, če ne bodo kazali znakov bolezni in če niso imeli stikov z obolelimi. Od 11. aprila bodo ponovno začeli z elektivnimi, načrtovanimi pregledi, vse od specialističnih pregledov na sekundarnem nivoju pa do operacij.

Z roko v roki z normaliziranjem razmer v zdravstvu gre tudi normaliziranje razmer v gospodarstvu. Obeta se tudi širše testiranje, da bi lahko dognali dejanski delež okuženih oseb. Rezultati bodo ključnega pomena pri nadaljnjem ravnanju.

Postopnost 

Z vidika varnosti je bolj kot rokavice primerno razkuževanje rok, zato jih pristojni po novem odsvetujejo. "Te so pogosto romale v žep domov in ponovno v uporabo, kar pomeni večje tveganje in večjo nevarnost za okužbo," je navedel minister. Zaščitna sredstva za zaposlene bodo sicer morali zagotoviti delodajalci. 

Gantar je poudaril še, da bo sproščanje ukrepov postopno, saj bodo učinki prihajali z zamikom tedna ali dveh, "zato je postopnost še kako na mestu". Podatek o prekuženih je še toliko bolj zanimiv, ker se tovrstna obolenja pojavljajo v ciklih, je dejal minister za zdravje.

"Vemo, kje so šibke točke v družbi v sistemu, ki so posledica neupoštevanja strokovnih meril. Eno je na področju zdravstva, še bolj pa na področju skrbi za starejše," je navedel minister. 

"Pred nami je še veliko dela, strokovnih analiz, preiskav. Našli bomo pravo pot, da v družbo vrnemo življenje, a ob upoštevanju navodil higiene rok, uporabi mask in ustrezno razdaljo pri socialnih stikih," je dodal.

Plača in dodatek

O neizplačevanju dodatka medicinskim sestram in celo nižanju plač je dejal, da je to v pristojnosti zdravstvenih ustanov, ki jih zaposlujejo. Ministrstvo za zdravje je tako po njegovih besedah dalo le smernice, je pa poudaril, da vsakemu zdravstvenemu delavcu, ki je bil izpostavljen ali preobremenjen, dodatek pripada in ga bo dobil.

O sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) je dejal, da je korektno in da skušajo prihajati do optimalnih rešitev. Težav tako ne vidi, čeprav so morda "nerodno začeli" in so se nekateri podatki razhajali. Dobro je tudi sodelovanje z drugimi ministrstvi, je še dejal. 

Respiratorjev je trenutno na zalogi dovolj. Na razpolago jih je 165, so pa v poteku tudi dodatne nabave. Ministra za zdravje bolj kot pomanjkanje opreme skrbi pomanjkanje osebja, če bi se stvari obrnile na slabše.

Pridružene bolezni

Po številu mrtvih (večinoma gre za starejše s pridruženimi boleznimi) od let 2018 in 2019 ne odstopamo, je še dejal. V lanskem letu je bila umrljivost celo višja. Poudaril je, da imajo domovi za starejše občane izdana navodila, da imajo koordinatorje na primarnem in sekundarnem nivoju, vendar pa nekateri domovi nimajo pogojev, da bi jih v celoti izvajali. Dejavnik je tudi kadrovska stiska. Dodal je tudi, da če smo po pričakovani življenjski dobi morda v vrhu, pa nismo v smislu zdravja v jeseni življenja.

Od 61 pokojnih je po ministrovih besedah večina oskrbovancev domov za starejše občane. 

Minister je povedal, da je na zalogi dovolj respiratorjev ter da imamo v Sloveniji velike rezerve. "Na intenzivni negi je trenutno 34 bolnikov. Dodatnih respiratorjev smo nabavili 165. V teku so še dodatne nabave," je dodal.

Izpad dohodkov

Vsi stroški zdravstvenih zavodov, povezani s covid-19 (materialni stroški, stroški zdravil, strošek nagrajevanja zaposlenih, ...), bodo kriti iz državnega proračuna. Zagotovili bodo tudi njihovo tekočo likvidnost, je poudaril Gantar.

O vključevanju zasebnikov pa je dejal, da bodo o tem razpravljali, ko bodo ukrepi za boj proti epidemiji za nami.

Dopust v Sloveniji?

Na vprašanje glede poletnih počitnic in dopustovanja je zdravstveni minister navedel, da je veliko odvisno od dogajanja v naslednjih mesecih. "A glede na to, da v Sloveniji dobro obvladujemo epidemijo, je v tem trenutku primerneje načrtovati dopust v Sloveniji," je sporočil državljanom.