Z »ruskim turnusom« v boj proti koronavirusu

VIDEO: Medicinske sestre za zaščito svojcev v osami: »Ni vse tako na 'izi,' kot izgleda«

S.R.
15. 4. 2020, 09.55
Posodobljeno: 15. 4. 2020, 10.05
Deli članek:

Odločitev ni lahka, a s tem zaščitijo svoje domače.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Kot so na twitterju sporočili iz UKC Maribor, so medicinske sestre »nepogrešljiv del ekip v boju proti covidu-19.« Zaradi možnosti okužbe so nekatere med njimi že več tednov začasno nastanjene v Hostlu Pekarna. 

Kot je pojasnila Katja, ena od medicinskih sester, ki so se odločile za bivanje v hostlu, njihov delavnik trenutno poteka kot »ruski turnus,« torej 12 ur dnevno in 12 ur nočno, nato imajo dva dni počitka. Kljub napornem ritmu priznava, da je delo zanimivo in da je »to neka nova izkušnja.« Zaradi velikega števila neznank se vsak dan naučijo kaj novega. »Vsi smo že malo nervozni in živčni, ker ta karantena že predolgo traja, ampak skupaj mislim, da bomo zmogli premagati virus,« je Katja ostala optimistična. 

Nika, še ena medicinskih sester v prvih bojnih vrstah v UKC Maribor, se je po lastnih besedah za bivanje v hostlu odločila, da bi zaščitila družino, predvsem starše in stare starše, ki so v občutljivih letih. »Stike z družino ohranjam prek telefona oziroma skypa,« je povedala Nika, ki je dodala, da so starši njen odhod sprejeli normalno, saj je to del njenega poklica. Njena sodelavka Nicol pa je poudarila, da so tudi oni »samo ljudje« in da tudi pri njih »strah pred okužbo s koronavirusom ostaja.« Širšo javnost je zato opozorila, da ni vse tako preprosto, kot je videti. »Okuži se lahko vsak, od najmlajšega do najstarejšega. Pazite se, držite se še ukrepov,« je še pozvala državljane.