»Moj otrok ni poskusni zajček«

Danska kot prva evropska država po enem mesecu odprla nekatere šole in vrtce

S.R.
15. 4. 2020, 11.48
Posodobljeno: 15. 4. 2020, 11.56
Deli članek:

Danska je danes po enomesečnem zaprtju zaradi pandemije novega koronavirusa kot prva država v Evropi znova začela odpirati šole.

Profimedia
Veliko šol se odloča za pouk na prostem.

Za začetek so danes prvič po 12. marcu znova odprli svoja vrata osnovne šole in vrtci, a se pouk nadaljuje le v osnovnih šolah v polovici danskih občin ter približno 35-odstotkih osnovnih šol v Københavnu, poroča tiskovna agencija AFP. Druge šole po državi so namreč zaprosile za več časa, da se ustrezno pripravijo na veljavne zdravstvene ukrepe. Preostale naj bi se odprle do 20. aprila. 

Danska vlada je v začetku aprila pojasnila, da bodo šole odprli »pod pogojem, da se bo ohranjala razdalja in se bo upošteval nasvet umivanja rok.« Tako morajo šole poskrbeti, da bodo klopi v učilnicah druga od druge oddaljene dva metra in da bodo odmori organizirani v manjših skupinah. Številne šole, zlasti tiste na podeželju, so zato raje uvedle pouk na prostem. 

Niso pa nad ponovnim odprtjem šol navdušeni vsi starši, ki so zaskrbljeni nad tveganjem nadaljnjega širjenja okužbe. Tako je peticijo s pomenljivim nazivom »Moj otrok ni poskusni zajček« podpisalo že 18.000 ljudi. Kot je dejal Henrik Wilhelmsen, ravnatelj ene od šol v danski prestolnici, »pričakujejo, da bo veliko otrok ostalo doma.«

Sicer pa pouk v srednjih in višjih šolah še vedno poteka na daljavo, dijaki in študenti pa se bodo v predavalnice predvidoma vrnili 10. maja.

Na Danskem so po zadnjih podatkih doslej potrdili 6876 primerov okužbe z novim koronavirusom, umrlo pa je 299 ljudi. Kot drugod po Evropi so zaprti lokali, restavracije, frizerski saloni in trgovska središča, prepovedano pa je tudi zbiranje desetih ljudi ali več.