Dom Danice Vogrinec

Zaposlena ni imela povišane telesne temperature in ni kašljala, se je pa slabše počutila

B.K./STA
6. 4. 2020, 13.43
Posodobljeno: 6. 4. 2020, 14.06
Deli članek:

Okužbo z novim koronavirusom so ta konec tedna zabeležili tudi v mariborskem Domu Danice Vogrinec, ki je največji dom za starostnike v državi.

STA
Dom Danice Vogrinec

Okužena je ena od uslužbenk doma, ki pa po besedah direktorja doma Marka Slaviča ni imela neposrednega stika s stanovalci. Slednje redno testirajo in doslej še niso imeli pozitivnega brisa.

"Situacijo zaenkrat dobro obvladujemo. Pozitiven bris se je pojavil pri sodelavki, ki ni prihajala v neposreden stik s stanovalci, okužba pa je bila odkrita v trenutku, ko ni kazala prav nobenih znakov okužbe," je povedal Slavič.

Omenjena sodelavka je delala kot strežnica v osrednji enoti doma na Pobrežju, in sicer je bila zadolžena zgolj za razvoz vozičkov s hrano in pranje posode v kuhinji. Ker je organizacija dela v domu že mesec dni urejena na prilagojen način, s katerim poskušajo čim bolj zmanjšati stike med zaposlenimi, je omenjena strežnica prevažala vozičke s hrano iz prostora, ki je ločen od prostora za pripravo hrane, do točke na začetku oddelka s stanovalci. Ni delila hrane, ampak so to počeli drugi.

Po Slavičevih besedah ni imela povišane telesne temperature in ni kašljala, le nekoliko slabše se je počutila in o tem takoj obvestila nadrejeno osebo, ki jo je preventivno poslala na testiranje na covid-19. "Že od začetka pojava virusa ravnamo izjemno preventivno. Upamo, da smo prav zaradi takšnega ravnanja uspeli pravočasno ukrepati," je povedal direktor.

Poudaril je, da stanovalce in zaposlene ves čas epidemije pošiljajo na testiranje že ob najmanjšem sumu na morebitno okužbo na covid-19 in da so vsa dosedanja testiranja pokazala negativen rezultat. "Bris odvzema mobilna enota tukaj v domu. Do sedaj je bilo odvzetih 50 brisov in vsi so bili negativni, tudi zadnji včeraj," je povedal direktor doma, ki ima 450 zaposlenih in nekaj več kot 800 stanovalcev.

Po tem prvem potrjenem primeru okužbe z novim koronavorusom so preventivno odredili samoizolacijo osmim sodelavkam, ki delajo v isti organizacijski enoti kot omenjena strežnica, torej delajo na razvozu hrane, čeprav z okuženo niso bile v tesnih stikih. "Odločili smo se, da te sodelavke preventivno izločimo iz delovnega procesa in poostrimo spremljanje njihovega zdravstvenega stanja v prihodnjih dneh," je še povedal Slavič.

Ob tem je pohvalil "odgovorno in zelo strokovno ravnanje" okužene strežnice, ki je opozorila na svoje stanje še v času, ko ni imela nobenih simptomov tipičnih okužbe s covid-19. Nobenih takšnih simptomov ne kaže tudi nihče v njeni družini.

V nedeljo so v Sloveniji potrdili 24 dodatnih okužb z novim koronavirusom, opravili so 489 testiranj. Umrla sta še dva bolnika, tako da se je skupno število smrtnih žrtev v državi povzpelo na 30.