Z možnostjo "ročne zavore"

Takšen je avstrijski načrt za postopno vrnitev v normalno življenje

G.G./STA
6. 4. 2020, 13.56
Posodobljeno: 6. 4. 2020, 14.01
Deli članek:

Avstrija se namerava po veliki noči postopoma vrniti v normalno življenje. Avstrijski kancler Sebastian Kurz je napovedal, da bodo s 14. aprilom odpravili nekatere omejitve, ki so jih uvedli zaradi izbruha novega koronavirusa.

Reuters
Ključna četverica: avstrijski kancler Sebastian Kurz ( v sredini), desno minister za zdravje Rudolf Anschober, prvi z leve notranji minister Karl Nehammer, drugi vicekancler Werner Kogler.

Cilj je, da s 14. aprilom svoja vrata spet odprejo manjše trgovine, vrtnarije in trgovine z gradbenim materialom. Pogoj: ena oseba na 20 kvadratnih metrov, varnostniki na vhodih in uporaba zaščitnih sredstev (maske in rokavice) za prodajalce in kupce.

Od 1. maja bi začele delovati vse trgovine in frizerji. Hotele in gostinske lokale bi lahko zagnali do sredine maja, je napovedal Kurz.

Omejitev gibanja bo veljala do konca meseca, šole pa bodo zaprte do sredine maja, je dodal Kurz in napoveda, da bodo maturo najverjetneje izpeljali. Prepoved prireditev bo v veljavi še do konca junija.

Hitro ukrepanje, hiter izhod

"Hiter in omejevalen odziv nam daje sedaj možnost, da hitreje pridemo ven iz te krize," je povedal Kurz. "Ampak samo, če se bomo še naprej strogo držali vseh ukrepov in držali skupaj, tako kot je bilo doslej."

Pred velikonočnimi prazniki je posvaril državljane, naj se izognejo osebnih stikov z drugimi in držijo razdaljo. "Ostanite tesno skupaj z ljudmi, s katerimi stanujete," je povedal.

Avstrija je s tem ena prvih držav v Evropi, ki namerava v boju proti koronavirusu omiliti svoje ukrepe že takoj po veliki noči. Tudi na Danskem je premierka Mette Frederiksen napovedala, da bodo verjetno po veliki noči postopoma omilili ukrepe. Točnega načrta ni predložila. Češka pa razmišlja o nekaterih izjemah za trgovine.