Koronavirus v Sloveniji

Ukrepi v Sloveniji delujejo, a še naprej moramo biti pazljivi

B.K./G.G
6. 4. 2020, 11.33
Posodobljeno: 6. 4. 2020, 11.56
Deli članek:

Ukrepi v Sloveniji delujejo. Če bi se pri nas razvijala epidemija pod enakimi pogoji kot v italijanski Lombardiji, bi v teh dneh imeli že približno 800 mrtvih. Do danes smo zaradi posledic virusa imeli 30 smrtnih žrtev.

Niko Časar
Za ustavitev širjenja je ključno vzdrževanje razdalje do sočloveka in ustrezna higiena rok.

Vse informacije o novem koronavirusu so na voljo na telefonski številki 080 1404 in NE na interventni številki 112.

“Virus nima nog, niti kril in se sam ne more širiti. Njegovo širjenje lahko omogočimo samo ljudje z neustreznim vedenjem,” je na današnji novinarski konferenci dejal Milan Krek z območne izpostave NIJZ Koper. Za ustavitev širjenja je ključno vzdrževanje razdalje do sočloveka, higiena rok, pravilna nošnja mask in čim manj dotikanja ter rokovanja, je ponovil Krek. Ob tem je poudaril še, da za posledicami bolezni covid-19 ne umirajo le stari in kronični bolniki, so pa ti najbolj ogroženi.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) opozarja vse vlade, naj sprejmejo ustrezne ukrepe za zmanjšanje širitve virusa. Če ti ukrepi ne bodo sprejeti, bo virus terjal 40 milijonov mrtvih po svetu. Če bomo ukrepe sprejeli in upoštevali, bo teh smrti štirikrat manj, je dejal Krek. Izračuni za Slovenijo kažejo, da bi na vrhu epidemije lahko imeli skoraj pol milijona okuženih ljudi in približno 90.000 mrtvih. Ker smo sprejeli ustrezne ukrepe in jih upoštevamo, do tega scenarija najbrž ne bo prišlo.

Hitro rastočo epidemijo smo uspeli spremeniti v počasi razvijajočo se. Tako je naše zdravstvo še vedno sposobno ustrezno obvladati epidemijo. Če bi se pri nas razvijala epidemija pod enakimi pogoji kot v italijanski Lombardiji, bi v teh dneh imeli že približno 800 mrtvih. Do danes smo zaradi posledic virusa imeli 30 smrtnih žrtev.

Jure Zauneker
Javno življenje se ustavlja zaradi epidemije koronavirusa

Prognoza razvoja epidemije pri nas je torej zaenkrat dobra. Hitra rast se umirja. Vseeno lahko število okuženih še vedno strmo naraste, a ukrepi delujejo in dokler jih bomo izvajali, bomo epidemijo lahko nadzorovali.

Epidemija v Italiji je v teh dneh dosegla vrh in se umirja. Da bomo vrh doživeli čimprej tudi pri nas, se mora potruditi vsak izmed nas, kajti vsak izmed nas je pomemben člen, je še opozoril Krek.

Razkuževanje stavb tudi v Južni Koreji

Krek je spregovoril tudi o ukrepu razkuževanja stavb in nošenja zaščitnih mask v zaprtih prostorih. Razložil je, da je bil to eden izmed ukrepov, ki se je izkazal za uspešnega v Južni Koreji in še nekaterih drugih državah. Nošenje mask se je v praksi izkazalo za "smiselno", pravi Krek in razloži, da so na podlagi študije iz Kitajske ugotovili, da so bili "okuževalci" predvsem tisti brez znakov in simptomov. Če bi nosili maske, virusa ne bi prenašali naprej.

Tudi Krek je ponovil, da so trenutno ključni domovi za starejše. Po njegovem je pomembno, da se zaposleni v domovih redno kontrolirajo svoje zdravstveno stanje in se že ob simptomih pravočasno izločijo iz sistema.