iz srca

Zgodba s Škofljice: Borut ne bo dovolil, da so ljudje lačni

P.K.
2. 4. 2020, 06.55
Posodobljeno: 3. 4. 2020, 08.56
Deli članek:

Poskrbimo za sočloveka je vodilo, ki je lastnika picerije na obrobju slovenske prestolnice spodbudilo k dejanjem, ki odmevajo po družbenih omrežjih. »Borči, bravo! Vsa čast tebi in vsem, ki pomagajo, donirajo, podpirajo. Ponosna sem na vse,« sporočajo njemu in ekipi, ki stoji za njim in zaradi katere je vse skupaj tudi mogoče.

Facebook
Borut Režek iz picerije Arkada in nekaj deset litrov pasulja, ki so ga razdelili ranljivim po domači občini.

Borut Režek ima v svojem domačem kraju, na Škofljici, na jugovzhodnem robu Ljubljanskega barja, picerijo Arkada. Njena vrata so zaradi epidemije in ukrepov, ki ob tem veljajo, zaprli.

A njena srčika, kuhinja, vseeno dela s polno paro. V njej kuhalnico namreč še vedno vihti kuhar Zoran. Izvedeli smo, da hrano, ki jo pripravljata z Borutom, s prostovoljci razvažata tistim, s slabšim socialni položajem, pa tudi takim, ki iz kakršnegakoli razloga zdaj nimajo možnosti, da bi vsaj enkrat na dan kaj toplega skuhali in pojedli.

Lastnik picerije nam je pojasnil, kaj se je zgodilo, da so se lotili te dobrodelne akcije. Povedal je, da jih je ravnatelj Osnovne šole Škofljica vprašal, ali bi lahko otrokom, ki bodo pri njih v varstvu tudi po zaprtju šol, zagotovil topel obrok. Seveda je pritrdil, a kmalu to ni bilo več potrebno, saj so zapovedali strožje ukrepe in je bilo tudi varstvo na šolah za otroke staršev, ki morajo vseeno v službe, saj delajo na področjih, ključnih za delovanje države, ukinjeno.

Jota, ričet, testenine

Ni minilo prav dolgo, ko je Borut postal odločen, da bo svojo dejavnost uporabil za nekaj koristnega. Tako sta s kuharjem Zdravkom pripravila velik lonec enolončnice. »Dragi moji, potrebujem pomoč. Včeraj je naš Zdravko skuhal en pisker jote – 40 litrov! Za najšibkejše v naši družbi. Joto bomo zapakirali po porcijah in jo dostavili po občini Škofljica. Povejte nam, komu naj dostavimo, kdo jo potrebuje. Ker otroci ne jedo jote, bomo zanje pripravili njoke z bolonjsko omako,« je zapisal na facebooku. Poleg pohval za srčno gesto se je, kot je dejal Režek, usulo tudi kup sporočil ljudi, ki so želeli pomagati. Eni so ponujali sestavine ali financiranje le teh, drugi pomoč pri razvozu. »To me je navdušilo, nisem pričakoval, da bo tako. Vav,« je o dogajanju zadnjih dni dejal Režek.

Facebook
Na levi jota, desno pa 100 porcij pasulja, že zapakiranega v posode in pripravljenega za razdelitev s pomočjo prostovoljcev.

Kako veliko srce imajo

Ko je videl odziv, se je odločil, da bo poklical karitas, ki ga je povezal z gospo iz njegove občine, ta pa mu je pomagala priti do tistih v občini, ki pomoč v obliki toplega obroka res potrebujejo. In tako zdaj Borut s kuharjem Zdravkom Vučkovičem in dvema prostovoljcema, Miho Krajncem in Luko Dukičem, razveseljujejo domačine. V soboto so denimo skuhali 100 porcij pasulja, njegovo pripravo pa je finančno podprl Andraž Zajec. Kmalu se je javilo še več ljudi, med njimi tudi Valerija Ozmec, ki je ponudila denarna sredstva za 100 porcij ričeta. »Mesarstvo Blatnik je ponudilo meso, Marina Jurković iz centra plina na koncu Lavrice je poklonila 35-kilogramsko jeklenko plina, Geaprodukt je ponudil surovine, 400 posod za hrano je prišlo iz podjetja L-plast. Da bi prispevali, so se javili tudi Kmetija Pozaršek Strle, Pekarna Pečjak, zakonca Mitja in Saša Lah pa sta ponudila 200 evrov za nakup surovin, ki jih potrebujemo za kuhanje. Skratka, izjemen odziv je,« je bil ganjen sogovornik.

Pomaga tudi nekdanji minister

Povedal je, da si je prizadeval, da bi vsaj občasno ponudili tudi kakšno sladico, in da bo spekel »štrudelj«, se je javil nekdanji minister za okolje in prostor Jure Leben. Ko smo ga poklicali in preverili, kako poteka priprava na peko jabolčnega zavitka, je najprej dejal, da se je epidemija koronavirusa dotaknila vsakega izmed nas in da upa, da nas bo naučila večje solidarnosti in medsebojne pomoči.

osebni arhiv/J.L.
Jure Leben s prikupno hčerkico pri pripravi slastnega posladka.

»S svojo družino po najboljših močeh pomagam v svoji lokalni skupnosti in vem, da to počnejo tudi številni drugi Slovenci. Na Škofljici tako opravljam nakupe v trgovini za tiste, ki so ranljiva ciljna skupina v času epidemije. Prav tako oba z ženo Katjo sodelujeva v humanitarni kuharski akciji, v kateri občani Škofljice kuhamo za tiste, ki tega iz različnih razlogov ne zmorejo. Želim si, da nas ta epidemija naredi še močnejše in da nas še bolj poveže. Predvsem pa upam, da bomo Slovenci začeli ceniti slovensko naravo in slovenskega kmeta, ne nazadnje slovenska podjetja. Podprimo drug drugega, pomagajmo si – tudi tako, da kupimo mleko od soseda ali mu pripravimo 'štrudelj', če si ga sam ne more,« je povedal.

J.L.
Z jabolčnim zavitkom nekdanjega ministra in njegove hčerke so se posladkali ranljivi občani občine Škofljica.

Bravo in hvala

»To je noro, kakšen odziv, kakšno verigo smo zgradili. Ta teden smo že trikrat peljali hrano 40 osebam. Ljudje so nam hvaležni, otroci, za katere smo kuhali, nas kličejo in se nam zahvaljujejo,« je povedal lastnik picerije. »Ni presežnika, s katerim bi opisala tvoje veliko srce, Borut Režek, si gonilna sila, ki je sprožila tako akcijo. Bravo in hvala tudi vsem ostalim, ki ste vpeti v to akcijo,« je samo eno od mnogih sporočil, ki jih navdušena javnost zdaj namenja Borutu, njegovim sodelavcem in prostovoljcem ter vsem dobrotnikom, ki kakorkoli pomagajo, da je solidarnost na Škofljici še kako prisotna.