Vlada se ni bila pripravljena pogovarjati

Pri aktivaciji 37.a ne bodo morali računati na podporo LMŠ: "Minister za obrambo bolj deluje kot skladiščnik in se fotografira pred vsakim tovornjakom, ki pripelje opremo"

J.P.
1. 4. 2020, 21.37
Posodobljeno: 1. 4. 2020, 21.41
Deli članek:

Vlada je včeraj potrdila besedilo predloga za podelitev izjemnih pooblastil vojski pri širšem varovanju državne meje in ga poslala v obravnavo v DZ.

Bobo
Marjan Šarec vladi očita, da se ni bila pripravljena pogovarjati.

Varnostne razmere, ki so posledica zaostrenih zdravstvenih razmer zaradi epidemije covida-19, zahtevajo, da zaradi zagotavljanja javne varnosti in učinkovitega nadzora zunanje schengenske meje pripadniki Slovenske vojske (SV) sodelujejo s policijo pri širšem varovanju državne meje ter pri tem izvajajo pooblastila, določena v prvem odstavku 37.a člena zakona o obrambi, so v sporočilu za javnost zapisali v vladnem uradu.

Predsednik stranke LMŠ Marjan Šarec je danes na facebooku dal vedeti, da so aktivacijo omenjenega člena sicer bili pripravljeni podpreti, a pod določenimi pogoji. »Če bi vlada res tako nujno potrebovala ta člen, bi se bila pripravljena pogovarjati, a se ni. Torej na podlagi tega lahko sklepamo, da aktivacija ni potrebna,« je zapisal Šarec. Nista vojska in policija tista, ki jima ne zaupajo, je zapisal v nadaljevanju; ne zaupajo ljudem, ki ju vodijo, »saj so čez noč obglavili vrh vojske in policije, tako da vojska nima načelnika in ga bo šele treba imenovati. Minister za obrambo pa bolj deluje kot skladiščnik in se fotografira pred vsakim tovornjakom, ki pripelje opremo«.

»Na koncu pa je treba dodati, da je oba zakona, zlasti pa 37.a člen, Zakonodajno pravna služba DZ raztrgala,« je še zapisal Šarec.