Slovenija

Koalicija se je vdala in odstopila od policijskega nadzora mobilnih naprav

G.G:/STA
1. 4. 2020, 21.13
Posodobljeno: 1. 4. 2020, 21.25
Deli članek:

Koalicijske poslanske skupine so vložile dopolnilo k predlogu interventnega protikoronskega zakona, s katerim predlagajo umik določil o policijskem sledenju gibanja ljudi za namen obvladovanja epidemije.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Za spremembo v 103. členu zakona so se v koaliciji po premisleku odločili, ker je del strokovne in laične javnosti izrazil nekatere pomisleke nad predlogom nekaterih pooblastil.

Kot so poslanci koalicije navedli v obrazložitvi dopolnila, vsled umika omenjenih dveh pooblastil ocenjujejo, da bo zdravstvena inšpekcija bolj obremenjena, policija pa bo v okviru svojih pravic in dolžnosti le sodelovala pri izvajanju ukrepov, ki so določeni v 37., 39., 47. in 48. členu zakona o nalezljivih boleznih. "Prav tako ostaja možnost policijske asistence po 12. členu zakona o nalogah in pooblastilih policije in uporabe pooblastil v povezavi s preiskovanjem kaznivih dejanj, povezanih s širjenjem nalezljivih bolezni," so dodali.

V zakonu bi tako ostale določbe, po katerih smejo policisti za namen zajezitve in obvladovanja epidemije ter za zagotovitev spoštovanja posebnih ukrepov iz zakona, ki določa nalezljive bolezni, uporabiti tudi nekatera pooblastila, kot so iskanje oseb, izvajanje prepoznave oseb po fotografijah, postavljanje cestne zapore z blokadnimi točkami, začasno omejevanje gibanja oseb, privedbo in zbiranje in obdelovanje podatkov.

Koalicija je potem, ko je to pobudo dala že SMC, danes vložila tudi dopolnilo za umik 104. člena zakona. Ta bi policistom dajal pooblastilo za sledenje gibanja posameznikom brez odredbe sodišča.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je za ponedeljkove Odmeve sicer pojasnil, da 104. člen zakona govori izključno o tem, da dopuščajo tistim, ki bi bili napoteni v karanteno, da slednjo preživijo v domačem okolju. In to pod pogojem, da so pripravljeni podpisati oz. sodelovati v tej smeri, da dovoljujejo nadzor njihovega gibanja. Opozoril je, da "umik tega člena pomeni, da bodo morali tisti, ki so sicer pripravljeni karanteno odsedeti doma in podati soglasje, da nadzorujemo, kje se gibljejo, izolacijo preživeti v skupnih karantenah, kjer ne bodo imeli takega udobja kot doma," je pojasnil.