Preplah

Policija zdravje migrantov preverja takoj in sproti

S.S.
1. 4. 2020, 20.10
Deli članek:

Na območju Šentjerneja so domačini odkrili migrantski kamp z več ležišči, zalogami hrane in zdravili. Med zdravili tudi paracetamol, tega zdravniki priporočajo tistim, ki sumijo na okužbo s koronavirusom.

moja-dolenjska.si
Paracetamol zdravniki priporočajo tistim, ki sumijo na okužbo s koronavirusom.

Policisti so v prvih dveh mesecih letošnjega leta obravnavali 1165 ilegalnih prehodov državne meje, kar je za 79,8 odstotka več kot v enakem obdobju lani (648), porast opažajo tudi marca.

V gozdu na območju Globokega v občini Šentjernej so domačini v soboto naleteli na kamp z ležišči, zalogami moke, sladkorja, soli in olja ter zdravili, ki jih zdravniki priporočajo pri obolelosti za koronavirusom. Podobnim kampom smo bili v preteklosti že priča ob naši južni meji s Hrvaško. Tokrat pa so bila na kraju prvič najdena tudi zdravila, zaradi česar se nekateri domačini bojijo, da so nekateri prišleki okuženi, virus pa zdaj na svoji poti v boljši jutri širijo po Sloveniji. V SNS Zmaga Jelinčiča se zato, poleg notranjega ministra Aleša Hojsa, najbolj vneto zavzemajo za angažiranje vojske na meji. »Slovenske nevladne organizacije skrbijo za migrante, ki okužujejonašo deželo na vse mogoče načine. Poleg novih oblek, s katerimizamenjajo cunje, v katerih so na skrivaj vstopili v našo državo, jihopremljajo tudi z zdravili, ki jih za slovenske državljane primanjkuje.Zato nujno slovensko vojsko na mejo, s povečanimi pooblastili inorožjem!« poudarjajo v SNS.

Policija karantene ne izvaja

Kot pojasnjujejo na generalni policijski upravi, policisti vsakič, ko obravnavajo migrante, njihovo zdravstveno stanje preverijo takoj in sproti: »Če so zaznane poškodbe, kakršnakoli obolenja, ne le sum na okužbo s koronavirusom ali zgolj slabo počutje kot posledica podhranjenosti in izčrpanosti, se obvesti lokalno zdravstveno ustanovo. Zdravnik se oglasi v enoti in oskrbi osebo, tiste, pri katerih se pokaže sum na okužbo z novim koronavirusom, pa z reševalnim vozilom prepeljejo na zdravstveno vstopno točko in so do rezultata preverjanja v zdravstveni ustanovi. Če je treba, policisti spremljajo reševalce s svojim vozilom. Če je za osebo odrejena karantena, jo prevzamejo zdravstveni delavci, policija ne izvaja karantene, saj zato nima ustreznih prostorov.«