Državljanom polaga na dušo

Andrej, ki je prebolel okužbo: »Počutiš se povsem normalno, popolnoma zdrav. Jaz sem okužil ljudi, ki so bili tri metre stran od mene«

S.R.
23. 3. 2020, 19.39
Posodobljeno: 23. 3. 2020, 20.57
Deli članek:

Andrej se boji, da se ljudje še vedno ne zavedajo resnosti razmer.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Andrej F. je zaradi okužbe z novim koronavirusom pristal v UKC Ljubljana, pred dnevi pa so ga izpustili iz bolnišnice. Virus se mu je razširil na pljuča, sledila pa je huda oblika pljučnice, na srečo je telo nato virus premagalo brez dodatnega kisika. Potem, ko je v petek zapustil infekcijsko kliniko, je glede našega zdravstvenega sistema, s katerim po lastnih besedah doslej ni imel bližnjih izkušenj, v pismu, ki ga je poslal osebju ljubljanskega kliničnega centra, zapisal, da »imamo najboljši sistem in najboljše ljudi,« pri čemer je pohvalil vse od pomožnega osebja do medicinskih sester in zdravnikov, ki da so »vrhunski strokovnjaki in predvsem ljudje z veliko začetnico!!!« Danes je o bolezni spregovoril tudi za Dnevnik na TV Slovenija. 

Kot je pojasnil, je med boleznijo, ki jo je spremljala huda plučnica, shujšal za osem kilogramov. Preden je vedel, da je okužen, preden je kazal kakršne koli znake bolezni, se je udeležil sestanka, na katerem je bilo prisotnih 12 ljudi. Nekatere med njimi je nato okužil. Zato Slovencem polaga na dušo, da je virus »zelo nalezljiv.« »Ti ne veš, ti se počutiš povsem normalno, popolnoma zdrav. Jaz sem okužil ljudi, ki so bili tri metre stran od mene, s katerimi se nisem rokoval. Bili smo pa v zaprtem prostoru,« je pojasnil. Andrej se boji, da se ljudje še vedno ne zavedajo resnosti razmer. »Ostani doma. To ni parola, to ni en pamflet, ki se ga je nekdo spomnil, to je dejstvo in tega se je treba držati, to je treba spoštovati. Dokler teh primerov ni preveč, naše zdravstvo, ki je najboljše, pa osebje, ki je najboljše, požrtvovalno, lahko vse to brez večjih problemov spelje,« je poudaril Andrej.

V Sloveniji se je število potrjenih primerov okužbe v zadnjih 24 urah povečalo za 28, tako imamo trenutno 442 potrjenih okužb, opravljenih pa je bilo 13.812 testiranj.