"Opremo je treba razdeliti pravično"

WHO: Pandemija se presenetljivo pospešuje, vendar nismo nemočni

A.S./STA
23. 3. 2020, 18.35
Posodobljeno: 23. 3. 2020, 18.35
Deli članek:

Pandemija covida-19 se presenetljivo pospešuje, je danes opozoril generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Po njegovem prepričanju pa je še vedno možno vplivati na zajezitev novega koronavirusa.

Reuters
Pandemija covida-19 se presenetljivo pospešuje, je danes opozoril generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"Pandemija se pospešuje," je opozoril Tedros na virtualnem brifingu za novinarje. Kot je pojasnil, je minilo 67 dni do prvih 100.000 primerov, potem je minilo 11 dni do naslednjih 100.000 primerov ter le štiri dni do tretjih 100.000 primerov. Po svetu so namreč po podatkih WHO v 190 državah potrdili 332.935 okužb z novim koronavirusom in 14.510 smrti.

Po njegovem pa "nismo nemočni opazovalci". "Lahko spremenimo smer te pandemije," je izpostavil.

Tedros je opozoril še na število okuženih zdravnikov in drugih zdravstvenih delavcev, saj če zbolijo tisti, ki bi morali skrbeti za bolne, potem bo umrlo še več ljudi.

Države skupine G20 je pozval k sodelovanju pri proizvodnji zaščitne opreme. Opremo je treba razdeliti pravično, da pride tja, kjer jo najbolj potrebujejo, je dodal.

Je pa šef WHO še posvaril pred uporabo zdravil, ki jih niso testirali. Uporaba zdravil, ki niso bila testirana za zdravljenje covida-19, bi lahko zbudila lažno upanje in povzročila več škode kot dobrega, ko bi na primer zmanjkalo teh zdravil za zdravljenje drugih bolezni, je pojasnil.