Boj proti virusu

Jelko Kacin: Vlada pospešeno pripravlja "protikorona paket"

S.R.
23. 3. 2020, 17.25
Posodobljeno: 23. 3. 2020, 18.33
Deli članek:

Glede aktualnega stanja v zvezi z novim koronavirusom sta se danes »na daljavo« javila minister za zunanje zadeve Anže Logar in uradni govorec kriznega štaba Jelko Kacin.

Bobo
Jelko Kacin

Logar in Kacin sta izjavo »na daljavo,« kot izjavo za medije imenujejo odkar so pred medijskimi nosovi zaloputnili vrata, podala ob 17. uri. Vlada bo z javnostjo odslej v času širjenja bolezni na tak način komunicirala vsak dan ob 11. in 17. uri. 

Kacin je pojasnil, da vlada pospešeno pripravlja obsežnejši zakonski paket. Gre za prvi zakonski "protikorona paket" za preprečitev in blažitev posledic epidemije. Za ta namen so sestavili tudi strokovno skupino za pomoč, ki jo vodi Matej Lahovnik. Pojasnil je še, da bodo danes na seji vlade obravnavali smernice tega paketa, vlada pa bo temu namenila toliko finančnih sredstev, kolikor bo potrebno. Do konca tedna namreč želijo zakon pripraviti do te mere, da ga bodo lahko poslali na glasovanje v državnem zboru. "Temeljni namen je ohraniti delovna mesta, socialno stabilnost, gospodarske zmogljivosti, javni servis, potenciale v znanosti, kulturi in družbi nasploh," je poudaril Kacin.

Glede vprašanja ukrepa omejitve gibanja na občine je Kacin dejal, da bodo o tem, ali so potrebni dodatni ukrepi, odločali na eni prihodnjih sej vlade. Državljanom pa vsekakor svetuje, naj ne potujejo po nepotrebnem, zlasti naj ne potujejo na velike razdalje. Razmere v okoliških državah se namreč še vedno slabšajo. "Pojdite na sprehod, a le toliko, kolikor je potrebno," je dejal in dodal, da je treba spoštovati vladni odlok.

Zahvalil se je tudi vsem donatorjem, ki so se v tej krizi odločili pomagati. Vse, ki bi pa še želeli pomagati z donacijo opreme, pa je pozval, da se povežejo z najbližjim občinskim štabom civilne zaščite, ki bo v skladu z lokalnimi prioritetami poskrbeli tudi za distribucijo doniranih sredstev, poroča STA.

Tranzit so uskladili

Logar je nato pojasnil, da je danes potekalo zasedanje Sveta EU zunanjih ministrov. To dolgo pričakovano zasedanje je sicer potekalo prek video konference, na njej pa so prestavili konkretne sklepe in o njih razpravljali. Predloge sklepov bodo sicer države članice sprejele pozneje prek pisnega postopka. Je pa Logar pojasnil, da jim je tranzit uspelo uskladiti do te mere, da zdaj v spremstvu policije poteka po ustaljenih poteh.

Dodal je še, da prihajamo v obdobje, ko vsem kronično primanjkuje medicinske, zlasti zaščitne opreme, težavo pa predstavlja dejstvo, da materiale za države članice zagotavlja samo Kitajska, kar pomeni "neposredno kolizijo zahtev posameznih članic." Zaradi tega so podali predlog skupnega javnega naročila. Samo Italija denimo potrebuje kar 100 milijonov zaščitnih mask in 10.000 respiratorev. Pojasnil je še, da je Evropska Unija določene razpise za opremo že objavil, v prihodnjih dneh pa bodo objavili še razpise za maske, rokavice in ostale materiale, tudi respiratorje in teste. Slovenija se bo na te razpise prijavila. Vzopstavili so tudi sistem za repatriacijo državljanov, ki se bo vodil iz enega centra. Tistim Slovencem, ki so še vedno v tujini, Logar "polaga na srce," da se teh letov, ki jih bodo organizirali, nato tudi udeležijo, da se ne bo ponovila zgodba z Kanarskih otokov. Dodal je še, da se bodo morali tisti, ki so ali bodo zavrnili to možnost, v Slovenijo vrniti na lastne stroške.