Se je okužila na delovnem mestu?

Mlada Tea, ki se bori s koronavirusom: "Po večini smo vsi izgubili vonj in okus"

R.T.
23. 3. 2020, 16.57
Posodobljeno: 23. 3. 2020, 18.58
Deli članek:

Čeprav je bila Tea sprva prepričana, da je njen primer le blažja oblika okužbe s koronavirusom, se je, potem ko je pristala v bolnišnici izkazalo, da temu ni tako. Tako pri njej poteka bolezen.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

O 22-letni Tei, ki je okužena s koronavirusom, smo že poročali. Ko je mlada Slovenka izvedela, da je zbolela za covid-19, je odprla blog, kjer v objavah bralce in bralke obvešča o poteku bolezni. Pred dnevi je zaradi oteženega dihanja pristala v bolnišnici, sedaj pa je že v domači postelji. Redno si meri telesno temperaturo, "ki zdaj pridno ostaja pod 37°C". Včeraj jo je poklical tudi zdravnik, s katerim sta se pogovorila o njenem počutju. "Vse kaže na to, da se je moja bolezen res upočasnila in se zadeva bliža koncu. Omenila sem mu samo blag glavobol, ki sem ga dobila včeraj, a ker danes ni prisoten, sva se strinjala, da je bil verjetno zgolj posledica včerajšnjega premika proti domu", je zapisala. Na ponovni bris je naročena 26. marca, do takrat pa bosta z zdravnikom v stiku. 

Se je okužila na delovnem mestu?

Ker Tei številni postavljajo vprašanja glede bolezni, se je odločila, da na nekatera tudi odgovori. Priznala je, da ne ve, kje točno se je okužila. "Scenarij, ki je najbolj verjeten, je, da se je to zgodilo v službi, saj delam v mali trgovinici v centru Ljubljane, kamor pogosto zahajajo turisti. Druga možnost pa je, da bi se okužila, ko sem šla v trgovino po hrano. Kam drugam nisem hodila, zadeva me je presenetila, saj sem bila, kot sem že napisala, prepričana, da se me je lotil samo prehlad," je sporočila. Dotaknila se je tudi težav z dihanjem, ki so se na začetku okužbe kazale le kot zadihanost. "V torek, ko se je stanje poslabšalo, pa najlažje to opišem tako, da sem imela občutek, da diham samo z zgornjim delom pljuč. Moji vdihi so bili plitvi, če sem poskusila dihati globoko, so me pljuča zabolela. Dihala sem zelo hitro in občutek sem imela, da v telo spuščam komaj kaj zraka," je zapisala. 

Čeprav je bila sprva prepričana, da je njen primer le blažja oblika okužbe, se je, potem ko je pristala v bolnišnici izkazalo, da temu ni tako. Ker je mlada in nima drugih bolezni, je bilo telo pri obrambi pred zloglasnim virusom, vseeno bolj uspešno. "Sumimo, da je bolezen tako hudo vplivala name tudi zato, ker me je pred enim mesecem ugriznil pes, kar lahko pomeni, da je moj imunski sistem oslabljen," pa meni o tem, zakaj se ji je stanje poslabšalo.

"Virus je zahrbten"

Pri Tei je bil en od simptomov tudi povišana telesna temperatura, ki pa ni bila nikoli višja od 38°C. Prav tako se je pri njej pojavil suh kašelj: "kot da bi za zajtrk pojedla žlico mivke". Vendar pa kašljala ni več kot le prvi dan. Izpostavila je, da izcedka iz nosu ni imela, prav tako o tovrstnem simptomu pri okužbi s koronavirusom niso poročali niti drugi oboleli. "Smo pa v večini vsi izgubili vonj in okus. Pri meni se okus že počasi vrača, kot sem zapisala okušam samo najizrazitejše okuse, vonja pa še vedno nimam," je izpostavila.

Sporočila je, da se simptomi okužbe pri različnih ljudeh kažejo na drugačne načine. "Virus je zahrbten in dokazano je, da lahko nima na ljudi popolnoma različne vplive, zato niso drugačni simptomi in drugačna pot do ozdravitve nič nenavadnega. Bodite pa prosim pozorni na vsako spremembo počutja, na vsako spremembo v telesu, ki bi vas lahko na tiho opozarjala, da se je v vašem telesu pojavila neznanka," je zaključila.