Bolezen povezana s starostjo

Ugledna slovenska virologinja o koronavirusu: Sčasoma bi lahko poniknil; da bi bil varen, bi ga moralo preboleti 60 odstotkov populacije

J.P.
23. 3. 2020, 09.09
Posodobljeno: 23. 3. 2020, 09.25
Deli članek:

Smo v drugi fazi epidemije. Kar pomeni, da pristojni vseh morebitno okuženih ne testirajo več.

Bobo
Dr. Tatjana Avšič-Županc

Včeraj je za informativno oddajo 24ur spregovorila virologinja in specialistka medicinske mikrobilogije z Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo dr. Tatjana Avšič-Županc, ki je skupaj s sodelavci kot prva na svetu dokazala povezavo med virusom zika in mikrocefalijo. Te dni se ukvarja z analiziranjem vzorcev testiranj za novi koronavirus. V laboratoriju, kjer dela 22 laboratorijskih delavcev, na vzorcih delajo 24 ur na dan, sedem dni v tednu.

V omenjeni oddaji je sicer dejala, da vseh morebitno okuženih ne testirajo več, saj smo v drugi fazi epidemije. Izjema so večinoma starejše osebe in bolniki, ki kažejo težje znake okužbe.

Podoben sarsu

O virusu vemo le malo, saj variira od bolnika od bolnika. Vedo le, da je bolezen povezana s starostjo. Med najbolj ogroženimi so starejši, ljudje z visokim krvnim tlakom in sladkorno boleznijo. Da otroci večinoma kažejo le blažje simptome bolezni, je po njenih besedah mogoče pripisati dejstvu, da še nimajo razvitega popolnega imunskega sistema in na virus reagirajo drugače. Novi koronavirus se od drugih sicer razlikuje v receptorjih na gostiteljskih celicah, po čimer je podoben sarsu iz leta 2003.

Le manjši izbruhi

Sčasoma bi lahko poniknil, a obstaja možnost, da se bo obdržal. Da bi bil varen za celotno populacijo, bi ga moralo preboleti 60 odstotkov ljudi, je povedala Avšič-Župančeva. Vsak ponovno okuženi tako ne bi več povzročil epidemije, ampak le manjše izbruhe.

V informativni oddaji 24ur je še napovedala, da se bo število okužb v naslednjih dneh še povečalo, še posebej v Severni in Južni Ameriki. Ukrepe, ki so jih sprejeli na Kitajskem, je sicer ocenila kot zelo učinkovite.