Znižanje plač funkcionarjem do 30 odstotkov

Janša predstavil ukrepe za "hitro finančno pomoč prebivalstvu"

G.G./STA
21. 3. 2020, 13.16
Posodobljeno: 21. 3. 2020, 13.39
Deli članek:

V času epidemije koronavirusa vlada pospešeno pripravlja nove ukrepe. Premier Janez Janša je predstavil nove.

Primož Lavre
Matej Lahovnik bo vodil strokovno skupino za pomoč ministrstvom.
"Predvideni ukrepi iz smernic se bodo sproti usklajevali z najpomembnejšimi deležniki," je napovedal in pojasnil, da so zato oblikovali strokovno skupino za pomoč ministrstvom. Vodil jo bo Matej Lahovnik, ki je včeraj stopil v bran vladni povišici.

Janša je na twitterju sporočil, da so se predsedniki koalicijskih strank uskladili prve usmeritve, ki bodo del predloga smernic za t.i. finančno pomoč prebivalstvu (FKP). Ob tem je napovedal znižanje vseh funkcionarskih plač na državni ravni za 30 odstotkov za čas trajanja epidemije. Napovedal je tudi izplačilo kriznega dodatka upokojencem in najbolj ranljivim socialnim skupinam prebivalstva za čas trajanja epidemije.

Nagrajevanje v kritičnih dejavnostih

Novi vladni predlogi se nanašajo na nagrajevanje zaposlenih in aktiviranih v kritičnih dejavnostih v času epidemije, kot so zdravstvo, civilna zaščita, varnost in kritična infrastruktura. Po odločitvi predstojnikov bo zanje na voljo od 10- do 200-odstotni dodatek na osnovno plačo.

Delodajalcem bodo priporočili, naj podoben pristop uberejo v svojih podjetjih, še posebej v trgovini z osnovnimi življenjskimi potrebščinami. Vlada pa bo oblikovala predlog za način in višino povračila plač v podjetjih, ki so morala zaradi epidemije v celoti ali deloma prekiniti poslovanje.