Novi ukrepi

Jernej Vrtovec: Položnice za elektriko bodo nižje za približno 27 odstotkov

S.R.
21. 3. 2020, 10.52
Posodobljeno: 21. 3. 2020, 12.12
Deli članek:

Ob 11. uri je pred kamere – novinarji na novinarskih konferencah namreč ne smejo več sodelovati – stopil minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.

STA
Jernej Vrtovec

Vrtovec je v izjavi za javnost pojasnil dosedanje ukrepe, povezane z epidemijo novega koronavirusa.

Tiskovno konferenco je odprl uradni govorec kriznega štaba Jelko Kacin, ki se je uvodoma zahvalil vsem novinarjem za televizijskimi ekrani ter znova poudaril, kako pomembni so ukrepi, ki jih je včeraj pojasnil minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Kacin je državljane znova je pozval, da ta konec tedna »ne okupirajo turističnih središč.« Kacin je še pojasnil, da vlada pripravlja tudi ukrep ostajanja v domači občini, do uveljavitve katerega je še nekaj dni.

Vrtovec je nato poudaril, da so vsi ukrepi namenjeni enemu samemu cilju, torej zajezitvi širjenja novega koronavirusa. Vlada se zaveda, pravi, da vsi ukrepi močno vplivajo na življenja ljudi, zato da poskušajo biti sorazmerni, imajo pa »malo maneverskega prostora.« Zaenkrat ni mogoče predvideti, kdaj bi se ukrep, povezan s prepovedjo obratovanja javnega prometa, v prihodnosti lahko končal, je še pojasnil. "Ukrepi se bodo sprostili, ko bomo virus omejili ali pa imeli dovolj opreme za sprostitev denimo potniškega prometa," je dejal. Vrtovec je pojasnil še, da so včeraj ustanovili posebno koordinacijsko skupino, namenjeno pomoči prevoznikom z informacijami, da bi ti lahko še naprej s čim manj motnjami dostavljali nujno potrebno blago.

Vlada je po pojasnili Vrtovca včeraj sprejela odlok, ki za 27-odstotkov znižuje ceno elektrike. Od marca do maja bo tako tudi strošek elektrike nižji za približno 27 odstotkov. Nižje položnice bodo občutili ravno najmanj premožni, je še dejal ter se zahvalil vladi in drugim deležnikom s področja preskrbe z električno energijo. »Verjamem, da bo nižji znensek na položnicah vsaj malo pomagal družinam, ...« je še dejal in dodal, da iščejo rešitve tudi na drugih področjih. Minister sicer zagotavlja, da je oskrba z energijo nemotena in da bo tako tudi v bodoče.