Uroš Smiljić

Prvoobtoženi v aferi preskakovanje čakalnih vrst se vrača v UKC Ljubljana

J.P./STA
19. 3. 2020, 09.34
Posodobljeno: 19. 3. 2020, 09.37
Deli članek:

Prvoobtoženi v aferi preskakovanje čakalnih vrst Uroš Smiljić se je v ponedeljek vrnil na delovno mesto v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

S.S.
Kazenski postopek zoper Smiljića je še vedno v teku.

Višje delovno sodišče je potrdilo odločitev prvostopenjskega sodišča, da je bil Uroš Smiljić aprila 2018 nezakonito odpuščen.

Smiljića so po izbruhu afere, v kateri je bil osumljen več koruptivnih dejanj, s sklicevanjem na poslovne razloge ob negativni medijski kampanji odpustili šele po letu in pol. Na delovnem sodišču je sedaj uspel dokazati, da je bil odpuščen iz fiktivnih razlogov. Višje sodišče je pritožbo UKC zavrnilo v celoti, ugodilo pa je Smiljićevi pritožbi zaradi zavrnjenega tožbenega zahtevka iz naslova letnega dopusta, o katerem bo znova odločalo prvostopenjsko sodišče.

Po pogojih zadnje pogodbe o zaposlitvi ga je moral UKC Ljubljana sprejeti na staro delovno mestu in mu izplačati plače za vse mesece nezakonite odpovedi, davke in prispevke in nadomestilo za neizrabljen dopust, pišeta časnika. Sodišče ni upoštevalo, da so po navedbah UKC vsa delovna mesta v njegovi enoti zasedena, prav tako ni ugodilo razvezi Smiljićeve pogodbe o zaposlitvi, za kar si je prizadeval njegov delodajalec.

Kazenski postopek zoper Smiljića je sicer še vedno v teku.