Aktualno glede novega koronavirusa

V ŽIVO: V UKC Ljubljana pet bolnikov na intenzivni enoti, v UKC Maribor dva

S.R./J.P.
19. 3. 2020, 08.49
Posodobljeno: 19. 3. 2020, 18.38
Deli članek:

Kakšne so razmere glede pandemije novega koronavirusa pri nas in po svetu?

Niko Časar
Fotografija je simbolična

Do 14. ure danes smo v Sloveniji zabeležili 319 primerov okužbe z novim koronavirusom, testiranih pa je bilo 9860 oseb. Število okuženih se je od včeraj tako povečalo za 33. S torka na sredo se je število okuženih denimo povečalo "zgolj" za 13, tako smo v zadnjih 24 urah znova zabeležili poskok števila okužb. Kot je že včeraj pojasnila infektologinja Bojana Beović, rahla upočasnitev pri rasti števila okužb še ne more biti razlog za optimizem, razmere okoli naše države so dramatične, virus SARS-CoV-2 pa se še vedno nezadržno širi po Evropi.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje, obolele osebe prihajajo iz naslednjih statističnih regij: 107 iz osrednjeslovenske, 55 iz juhovzhodne Slovenije, 50 iz savinjske, 29 iz podravske, 20 iz gorenjske, 13 iz koroške, 12 iz primorsko-notranjske, deset iz pomurske, osem iz obalno-kraške, štirje iz goriške, dva iz zasavske in en iz posavske regije. Šest obolelih je tujih državljanov. Epidemiološka obravnava potrjenih primerov je v teku. Med obolelimi je 157 žensk in 160 moških, ena oseba je umrla.

NIJZ
Do 19. 3. 2020 je bil vsaj en primer okužbe COVID-19 potrjen v 87 občinah (41 % vseh slovenskih občin), več kot dva primera okužbe COVID-19 sta bila potrjena v 41 občinah.

Najnovejše podrobnosti v zvezi z novim koronavirusom pri nas in po svetu spremljamo v živo.

----

18.05 - Lekarne Maribor bodo od petka znižale ceno lekadola, ki lajša simptome okužbe s koronavirusom. Zdravilo bo strankam na voljo po od 25 do 30 odstotkov nižji ceni. 

17.10 - Na Hrvaškem je z novim koronavirusom okuženih skupno 105 ljudi, kar je šest več kot zjutraj, je sporočil hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš. Največ okuženih je v Zagrebu, kjer so zabeležili 47 primerov.

16.30 - Na državnem tožilstvu napovedujejo, da bodo v času epidemije novega koronavirusa, odkrivanju in preiskovanju zadev, ki kažejo na kakršnekoli pojave izkoriščanja, zlorab ter nespoštovanja oziroma neupoštevanja izrednih razmer, namenili vso potrebno pozornost. Podobno so že napovedali na policiji.

15.50 - V UKC Maribor je skupno število hospitaliziranih pacientov 14 (2 pacienta sta v intenzivni enoti, od tega je pacient, ki je do sedaj potreboval oskrbo s kisikom zdaj intubiran (na respiratorju); na oddelku je sicer 12 pacientov). Zaradi tesnih stikov je preventivno v samoizolaciji 105 zaposlenih. Nadaljnjega širjenja okužbe znotraj zaposlenih niso zaznali.

15.45 - Na Kliniki za infekcijske bolezni UKC Ljubljana je bilo ob 14.30 skupaj 21 bolnikov z virusom covid-19, od tega 16 bolnikov na navadnem oddelku in 5 v intenzivni enoti. 13 jih zdravijo prek telemedicine in več kot 80 s pomočjo telefonskih klicev.

15.13 - Sindikat delavcev trgovine Slovenije (SDTS) je danes v pismu vladi zagrozil, da bo svoje člane pozval k stavki, če ta ne bo spremenila nekaterih določil v odloku o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji.

15.10 - V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor je trenutno zaradi koronavirusa skupaj hospitaliziranih 14 bolnikov, eden več kot v sredo. Dva bolnika sta v intenzivni enoti, pri čemer je bolnik, ki je doslej potreboval oskrbo s kisikom, zdaj intubiran, poroča STA.

14.48 - Prevaro z zaščitnimi maskami preiskujejo tudi kriminalisti. Obravnavajo jo kot sum kaznivega dejanja goljufije, so sporočili iz PU Ljubljana.

14.41 - Mestna občina Koper poleg že sprejetih uvaja nove ukrepe zaradi koronavirusa. Od danes od 12. ure tako velja popolna prepoved uporabe otroških igral in javnih športnih površin, s sredo pa so izdali prepoved kurjenja v naravnem okolju za celotno območje občine.

14.18 -  V Sloveniji je bilo do 14. ure danes potrjenih 319 okužb z novim koronavirusom, testiranih je bilo 9860 oseb, poroča STA.

13.55 - Vlada bo popoldne med drugim obravnavala predlog odloka o začasni prepovedi zbiranja na javnih shodih in javnih prireditvah ter drugih dogodkih na javnih krajih, poroča STA. Ukrep je v sredo pojasnil minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Po njegovih napovedih bo namreč eden od ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa tudi omejitev zbiranja do pet ljudi na javnih površinah. Predviden pa bo tudi nadzor in kazni.

13.20 - Med zaposlenimi v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec so okužbo z novim koronavirusom potrdili še pri eni zaposleni osebi, ki je bila že doma v samoizolaciji, tako da imajo zdaj skupno potrjenih pet okužb med zaposlenimi. Čakajo še na rezultat brisa pri eni bolnici.

13.07 - Ministrstvo za infrastrukturo je vzpostavilo posebno kontaktno telefonsko številko, kjer lahko dobite informacije v zvezi z ukrepi Republike Slovenije za zajezitev koronavirusa s področja infrastrukture. ☎️Kontaktna številka je (01) 478 8512☎️

12.55 - Vlada se je hitro odzvala na poziv novogoriškega župana Klemna Miklaviča in v sredo zvečer sprejela nov odlok o prehajanju slovensko-italijanske državne meje. Slednji dvolastnikom kmetijskih zemljišč v Sloveniji in Italiji sedaj omogoča, da lahko mejo prehajajo tam kot doslej, vendar le z namenom kmetijskih del, poroča STA.

12.26 - V splošnih bolnišnicah Novo mesto in Brežice se pripravljajo na pričakovano povečanje hospitaliziranih bolnikov, okuženih z novim koronavirusom. V obeh bolnišnicah imajo zaščitne opreme dovolj za sproti, od države pa pričakujejo pravočasne dodatne pošiljke zaščitnih sredstev, so povedali.

12.05 - Zgodila se nam je "klasična prevara," kot se je izrazil obrambni minister Matej Tonin. Maske sploh ne obstajajo. Slovenija naj jih na srečo še ni plačala in jih jasno tudi ne bo.

Bobo
Maske so prispele.

11.46 - Z novim koronavirusom je okužen tudi glavni pogajalec EU z Združenim kraljestvom Michel Barnier. Kot je sporočil na Twitterju, je v samoizolaciji, sicer pa se počuti dobro ter upošteva vsa navodila, prav tako njegova pogajalska ekipa.

11.44 - Mladi zdravniki Slovenije se bojijo, da trenutni ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa niso dovolj učinkoviti. Kot opozarjajo na Facebook strani, je ključno, kdaj so vzpostavljeni dovolj uspešni ukrepi. Že en dan zamude namreč povzroči izjemno veliko razliko v obremenjenosti zdravstvenega sistema in nepotrebnih smrti.

11.42 - V Splošni bolnišnici Izola so v pripravah na morebitno širjenje novega koronavirusa že zmanjšali število ambulantnih in operativnih posegov do te mere, da je vsaj polovica običajne zdravstvene ekipe doma, je pojasnil strokovni direktor bolnišnice Dušan Deisinger. Ob tem imajo pripravljenih skupno osem postelj na oddelku za intenzivno nego.

11.40 - V Metliki je po daljšem zaprtju zaradi možnosti okužbe danes začel s prilagojenim delom tamkajšnji zdravstveni dom. V metliškem domu starejših, kjer imajo podobno kot drugje težave z zagotavljanjem zaščitne opreme, pa so se lotili urejanja negovalnega oddelka za primer širjenja okužbe. V okviru danih razmer se sicer stanje počasi normalizira. 

11.38 - Od danes so kontrolne točke na meji RS z Italijo po novem štiri: Vrtojba, Fernetiči, Krvavi potok in Škofije.

11.35 - V Nemčiji so potrdili 10.999 primerov okužbe z novim koronavirusom, so danes sporočili iz inštituta Robert Koch. V enem dnevu so potrdili 2801 novih okužb, doslej pa je bolezni covid-19 podleglo 20 ljudi.

11.20 - Oblasti v BiH so danes potrdile, da se je število okuženih z novim koronavirusom povzpelo na 41, kar je za sedem več kot v sredo. V BiH se pripravljajo na postavitev šotorskih naselij ob meji s Hrvaško za karanteno potnikov, ki bodo vstopili v državo.

11.16 - V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah se je okužba z novim koronavirusom, potem ko so v sredo potrdili prvi primer pri eni od zaposlenih, do danes razširila že na tri zaposlene in šest stanovalcev. Kot je sporočila direktorica doma Gordana Drimel, imajo še trije stanovalci povišano telesno temperaturo in tudi zanje predvidevajo, da so okuženi.

11.01 - Lekarne po Sloveniji bodo v dogovoru z ministrstvom za zdravje skrajšale odpiralne čase. Lekarniška zbornica Slovenije zato prebivalce naproša, da pred obiskom lekarne preverijo odpiralni čas svoje poslovalnice. "Lekarne namreč ne bodo enako organizirane, vsaka bo imela drugačen delovnik," je pojasnil predsednik zbornice Miran Golub.

10.43 - V Srbiji so zabeležili še osem novih primerov okužbe s koronavirusom, tako da jih imajo v državi že 97, je danes sporočilo srbsko ministrstvo za zdravje. Število potrjenih okužb pa raste tudi v sosednji Črni gori, ki je bila dolgo "oaza" brez koronavirusa. Zabeležili so šest novih primerov in jih imajo skupno osem. 

10.33 - Iz UKC Maribor so sporočili, da "nove belgijske in nizozemske raziskave primerov iz Singapurja kažejo, da je delež ljudi, ki prenašajo virus Sars-Cov-2 in so brez znakov bolezni, med 48 % in 66 %. Virus se pri bolnih lahko prične prenašati že dva dni pred pojavom znakov bolezni. Socialna izolacija je nujna".

10.15 - Vlada je Civilni zaščiti predala 400.000 troslojnih mask v vrednosti 250.000 evrov. Prevzeli so jih tudi 100.000, ki so jih zagotovile Slovenske železnice, 300.000, ki prihajajo iz Belgije, pa so tudi že naložene. "Intenzivno delamo, tudi preko diplomatskih predstavništev, da jih do konca tedna zagotovimo še več," je tvitnil minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

10.00 - V Rusiji so danes potrdili prvi smrtni primer zaradi covida-19. Novi bolezni je podlegla starejša ženska v Moskvi, so sporočile tamkajšnje zdravstvene oblasti. V Rusiji so do srede potrdili 147 primerov novega koronavirusa.

9.50 - Več Slovencev se danes vrača iz Maroka, Češke in Srbije, kjer so obtičali zaradi zapor meja in letalskega prometa zaradi epidemije koronavirusa, poroča STA. Iz Prage je že zjutraj odpeljal avtobus, pred kratkim je eden krenil tudi proti Beogradu, skupina Slovencev pa iz Marakeša leti proti Budimpešti.

9.40 - Zreška poslovalnica Mercatorja bo danes ponovno odprta, saj je test pri zaposleni v administraciji pokazal, da ta ni okužena z novim koronavirusom. Kot so dodali, so vsi ukrepi preklicani, zato se bodo zaposleni lahko vrnili na delo.

9.25 - Slovensko veleposlaništvo na Hrvaškem vse potnike, ki se danes domov vračajo preko Zagreba, obvešča, da so leti na voljo še na relacijah FRA, MUC, AMS, BRU, CDG, ZRH, SJJ. Z jutrišnjim dnevom pa se ukinja povezava FRA-ZAG. Možne so tudi izredne spremembe, zato naj se glede leta obvezno posvetujejo s prevoznikom.

8.55 - Kranjski policisti poročajo o incidentu v Zdravstvenem domu Kranj, kjer se je nedostojno vedel moški, ki ni kazal tipičnih znakov okužbe, a je zahteval test. To ni po protokolu! Po negodovanju je kraj sicer zapustil, na policijo pa je romala prijava.

8.50 - Zaradi novega koronavirusa je izredne razmere razglasila tudi Severna Makedonija, kjer so do danes potrdili 42 primerov okužbe. Izredne razmere so razglasili tudi na Portugalskem, kjer so do srede zabeležili 642 primerov okužbe.

8.40 - Ginekološka klinika UKC Ljubljana je vzpostavila nujno telefonsko številko za svetovanje nosečnicam in ženskam z ginekološkimi težavami. Telefonska številka 01 522 93 93 je dosegljiva 24 ur, zaradi velikega števila klicev pa prosijo za potrpežljivost pri vzpostavljanju zveze. "Pogovorili se boste z zdravnico/kom specialistom ginekologije in porodništva, ki vam bo svetoval oziroma vas usmeril v nadaljnjo obravnavo," so zapisali.

8.35 - Zaradi širjenja novega koronavirusa tovarne zapirajo ameriški avtomobilski velikani General Motors, Ford in Fiat Chrysler, ki je sicer v italijanski lasti.

8.30 - Avstralija in Nova Zelandija bosta spričo boja za zajezitev širjenja novega koronavirusa s petkom zaprli svoje meje za prišleke iz drugih držav. Meje bodo prestopili lahko le njuni lastni državljani in tisti, ki imajo v državi stalno prebivališče, poroča STA.