Zaščita delavcev ali denar?

Lidija Jerkič: »Vztrajali bomo pri tem, da se tam, kjer dela ni nujno opravljati in kjer pogoji niso varni, proizvodnja zaustavi«

S.R.
19. 3. 2020, 07.43
Posodobljeno: 19. 3. 2020, 07.52
Deli članek:

Medtem ko sindikati neprestano opozarjajo na preveliko izpostavljenost delavcev, vodstva v podjetjih na drugi strani tehtajo tudi finančne posledice motenj v delovnih procesih.

STA
Jerkičeva je pojasnila, da bodo sindikati vztajali pri zaustavitvi dela v proizvodnji, ki ni nujna in kjer je bistveno vprašanje denar.

Pojavljajo se nekatere zgodbe o neodgovornem ravnanju delodajalcev, katerih prakse so v nasprotju s priporočili vlade, ali pa so celo v nasprotju s samimi interventnimi ukrepi. V vsakem primeru gre trenutno za velik razkorak med vprašanjem zaščite delavcev in vprašanjem reševanja gospodarstva, ki v teh kritičnih razmerah stoji na krhkih temeljih.

Kot je na včerajšnjih Odmevih na Televiziji Slovenija pojasnila Lidija Jerkič iz Zveze svobodnih sindikatov, se situacija pri zaposlenih trenutno zelo razlikuje. Priznava, da določeno število ljudi potrebujemo za lastno oskrbo, a dodaja, da obstaja tudi drugi del delavcev v proizvodnji, ki ni nujna in kjer je bistveno vprašanje denar. V teh primerih, je dejala, v sindikatu že nekaj časa pozivajo k zaustavitvi. »Tudi podjetja še vedno ne vedo, kaj je tisto, kar je prav, in kar je tisto, kar ni prav, nam pa ljudje pošiljajo slike iz proizvodnje, kjer ljudje sedijo pol metra drug od drugega za tekočih trakovih in si podajajo viruse iz roke v roko,« je bila kritična, k več jasnosti na tem področju pa je pozvala tudi ministra za zdravje Tomaža Gantarja. Jerkičeva je sicer ponovila podporo ukrepu za subvencioniranje nadomestil plač, ki je bil pripravljen pred 14 dnevi in ki uvaja 80-odstotno nadomestilo začasnega čakanja na delo doma, a je poudarila, da bodo zelo pozorni na kršitve in zlorabe.

Boštjan Gorjup iz Gospodarske zbornice Slovenije je na drugi strani poudaril, da gre za pandemijo, ki bo imela na gospodarstvo resne posledice. »Potreben bo ponovni zagorn gospodarstva, sicer nas čaka kolaps,« je na Omevih dejal Gorjup. Glede zaustavljanja proizvodnje je pojasnil, da »država mora funkcionirati. Živilsko-predelovalna industrija, energetika in logistika so zadeve, ki so nujno potrebne.« Poudaril je, da po Evropi še danes nimamo poenotenih standardov in da v zahodni Evropi trenutno še vedno obratuje zelo veliko tovarn, odprte so trgovine, zaradi česar je bil »marsikateri delodajalec v Sloveniji prepuščen samemu sebi in nasvetom Nacionalnega inštituta za javno zdravje

Glede samozaposlenih, med katerimi je kopica ljudi, ki mesec dni ali dva ne bodo mogli delati in ki tega dela ne bodo mogli nadoknaditi, je Jerkičeva pojasnila, da se rešitve še iščejo, a je komentirala tudi izjavo ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška. Spomnimo, Počivalšek je za 24.ur dejal, da je stališče vlade takšno, »da je treba delati povsod tam, kjer so proizvodni procesi taki, da bi z zaustavitvijo nastala škoda. Drugič, imamo veliko podjetij, ki morajo delati, ker potrebujemo njihove proizvode za funkcioniranje države. Seveda pa 'delati' pod pogoji, da so delavci v takih proizvodnjah zaščiteni.« Jerkičeva je bila ostra in je dejala, da bodo »vztrajali pri tem, da se tam, kjer dela ni nujno opravljati in kjer pogoji niso varni, proizvodnja zaustavi.«

»Moramo razumeti, da gre za izredne razmere, da vsak poskuša po najboljših močeh iskati rešitve in da zdaj ni časa za razredne boje,« pa je zaključil Gorjup.