KORONAKRIZA

Delavci lahko zavrnejo delo, če ni poskrbljeno za njihovo zdravje

Žiga Kariž
19. 3. 2020, 06.50
Posodobljeno: 19. 3. 2020, 09.28
Deli članek:

S ponedeljkom so kljub številnim omejitvam zaradi epidemije delo nadaljevali v večini slovenskih velikih podjetij. Delavci so zaskrbljeni za svoje zdravje, a na dopust ne smejo.

Č.G./Štajerski tednik
Delodajalci morajo poskrbeti za zaščito delavcev.

V zadnjih dneh v javnost prihajajo številne zgodbe zaposlenih, ki kažejo na njihovo veliko stisko. Od tega, da jim delodajalci niso priskrbeli zaščitnih sredstev, do tega, da so jim prepovedali odhod na dopust ali da so jim zaradi pomanjkanja dela zapovedali dopust in da se bojijo, da ga ne bodo mogli koristiti v poletnem času, ko imajo počitnice tudi njihovi otroci. Izkazalo se je, da delodajalci obstoječo delovno zakonodajo interpretirajo precej po svoje in s tem kršijo pravice delavcev.

Delavec lahko zavrne delo

Pri zagotavljanju varnosti in spoštovanju pravic delavcev bodo ključno vlogo igrale inšpekcijske službe, ki naj bi že delovale na terenu. 

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je v izognitev nesporazumom in kršitvam pripravilo dodatna pojasnila delovne zakonodaje. Kot so zapisali, morajo delodajalci sprejeti in izvajati dodatne ukrepe, s katerimi v največji mogoči meri zagotavljajo varno in zdravo delo delavcem v danih okoliščinah.Predvsem pa morajo delodajalci slediti vsakokratnim uredbam in navodilom na državni ravni ter v okviru lokalnih skupnosti. Na ministrstvu pojasnjujejo: »Zakon o varnosti in zdravju pri delu določa, da ima delavec pravico odkloniti delo, če ni bil predhodno seznanjen z vsemi nevarnostmi ali škodljivostmi pri delu in sprejetimi varnostnimi ukrepi ter usposobljen za varno in zdravo delo ali čedelodajalec ni zagotovil predpisanega zdravstvenega pregleda. Prav tako ima delavec pravico odkloniti delo, če mu grozi neposredna nevarnost za življenje ali zdravje, ker niso bili izvedeni predpisani varnostni ukrepi, ter zahtevati, da se nevarnost odpravi.Delodajalec mora zagotoviti varno in zdravo opravljanje dela delavcev.« Delodajalec mora sprejeti takšne ukrepe, ki zmanjšujejo izpostavljenost na najmanjšo mogočo raven okužbe. Pri tem mora upoštevati tudi ukrepe vlade. Kot so nam pojasnili na Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije, je zavračanje dela skrajna možnost, ki se je lahko posluži delavec, zato je najprej potreben poziv, da se nepravilnosti odpravi, in klic na inšpektorat za delo. Tudi če se delavec odloči zavrniti delo, se je smiselno o tem prej posvetovati z inšpektoratom.

Vas lahko delodajalec pošlje na dopust?

Naslednje vprašanje, ki se pojavlja predvsem pri tistih, ki so zaposleni v podjetjih, v katerih se je ta dni proizvodnja zmanjšala, je: ali lahko delodajalec od delavca zahteva, da če slednji ostane doma zaradi varstva otroka ali nemožnosti zagotavljanja dela, koristi letni dopust?

Gospodarska zbornica Slovenije je predsednika vlade pozvala, naj ne zapira podjetij. Poleg tega pričakujejo tudi uradna strokovna navodila, kako naj podjetja v zdajšnjih razmerah organizirajo varne delovne procese in ustrezno zavarujejo zaposlene. Ta navodila naj bi bila merilo, katera podjetja lahko ostanejo delujoča in katera naj začasno ustavijo delovanje. 

Na ministrstvu pojasnjujejo, da je enostransko odrejanje letnega dopusta v nasprotju z zakonom in da delodajalec odobri letni dopust le v skladu z dogovorom z delavcem.Ko se delodajalec odloči za načrtovanje oziroma izvedbo kolektivnega letnega dopusta zaradi pomanjkanja dela ali težav v delovnem procesu, je bistveno, da delavcu omogoči tudi izrabo ustreznega dela letnega dopusta v času, ko se primarno upoštevajo možnosti za počitek in rekreacijo delavca ter njegove družinske obveznosti, ter se na ta način dosežeta namen in cilj pravice do letnega dopusta. Torej delodajalec lahko »kolektivno« odredi dopust, a mora poskrbeti, da ga delavcu ostane dovolj tudi za počitek po lastni izbiri. Neplačanega dopusta delodajalec ne sme odrediti. Če vas delodajalec napoti domov denimo za dva tedna, istočasno pa podjetje opravlja svoje delo normalno, iz tega izhaja, da vam delo ni zagotovljeno zaradi razlogov na strani delodajalca, ker delo za vas v podjetju obstaja. Zato vam v takšnem primeru pripada nadomestilo v višini 100 odstotkov plače, za čas čakanja na domu pa vam delodajalec ne sme odvzeti letnega dopusta.

Vas lahko delodajalec napoti na drugo delo

Veliko je tudi delavcev, ki se morajo zglasiti na delovnem mestu, čeprav je denimo trgovina zaprla svoja vrata. Delodajalci jim določijo drugo delo, kar je v skladu z zakonom, saj ta pravi, da se lahko vrsta in/ali kraj opravljanja dela, določenega s pogodbo o zaposlitvi, začasno spremeni tudi brez soglasja delavca, vendar le, dokler trajajo izredne okoliščine. Sindikati sicer svetujejo, naj delavci od delodajalca najprej zahtevajo, da jim omogoči varno okolje za delo.

Bolniška odsotnost

Predvsem med samostojnimi podjetniki se pojavlja veliko vprašanj v povezavi z bolniško odsotnostjo. Skrbi jih namreč, v čigavo breme gredo leta v primeru okužbe z virusom. Kot so pojasnili na ZZZS, so delavci in tudi samostojni podjetniki upravičeni do povračila 90 odstotkov osnove v breme ZZZS. Nadaljnje skrbi imajo tisti, ki so v bolniškem staležu zaradi simptomov, niso pa bili testirani. Za te je pomembno, da jim izolacijo odredi zdravnik in kot razlog navede: »izolacija«. Le tako bodo upravičeni do povračila.