Maske že plačane

Slovenska oblast izgubila stik z voznikom tovornjaka, ki bi moral včeraj v Slovenijo pripeljati tri milijone mask

R.T./STA
18. 3. 2020, 22.12
Posodobljeno: 19. 3. 2020, 12.45
Deli članek:

V zdravstvenih ustanovah je stanje alarmantno. Pošiljka mask pa zamuja.

STA
Minister za obrambo Matej Tonin ne ve, kje so maske, ki so jih naročili in plačali.

Obrambni minister Matej Tonin je v Odmevih na Televiziji Slovenija povedal, da bi morali včeraj iz Italije dobiti tri milijone mask. Toda kar naenkrat so izgubili stik z voznikom tovornjaka. Država je za te maske že plačala. Tonin pravi, da spremljajo situacijo in upajo, da bodo ugotovili, kaj se je zgodilo. "Upam, da ni kdo izkoristil trenutka za vojno dobičkarstvo, da bi država plačala tri milijone mask, potem bi pa te maske kar nekam poniknile,"je dejal razočarani minister.

Zataknilo se je tudi v Nemčiji. Tam na letališču čaka milijon in pol mask. Bi se lahko zgodilo, da Nemci prepovejo izvoz v tujino. Tonin pravi, da "stvari urejajo po diplomatski poti".

V bolnišnicah je sicer po njegovem mnenju stanje "alarmantno". "Kritično primanjkuje mask in druge zaščitne opreme," je bil dramatičen Tonin, ki so mu povedali, da si ponekod v zdravstvenih ustanovah zaščitno opremo izposojajo celo pri avtoličarjih.

300 tisoč mask s pomočjo Čeferina

Upamo, da bo bolj uspešna pot mask, ki jih bo priskrbel predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin. Ta je s prijateljem in ustanoviteljem podjetja Alibaba Jackom Majem poskrbel za veliko pošiljko tako želenih pripomočkov za omejevanje širjenja novega koronavirusa.

"Drži. Po težki situaciji v boju proti zahrbtnemu virusu sem poklical svojega dobrega prijatelja Jacka Maja in ga prosil za pomoč. Takoj se je odzval in v Slovenijo prihaja donacija 300.000 zaščitnih mask in kasneje še druga oprema. Hvaležen sem prijatelju in upam, da zdaj vsi vidimo, da je solidarnost med vsemi ljudmi na svetu ključna za naše preživetje. Vlada je zagotovila logistiko v Belgiji in se odzvala resnično hitro, kar je zelo pohvalno," spletno Delo navaja Čeferina.