Situacija je resna, jemljite jo resno

Koronavirus "največji izziv po drugi svetovni vojni"

S.R./STA
18. 3. 2020, 20.23
Posodobljeno: 18. 3. 2020, 21.07
Deli članek:

Nemška kanclerka je danes v dramatičnem nagovoru vse državljane pozvala k enotnosti in disciplini, jih posvarila pred mrzličnim kopičenjem zalog ter od njih zahtevala solidarnost. Dejala je še, da je novi koronavirus za Nemčijo predstavlja največji izziv po drugi svetovni vojni.

Reuters
Merklova v enem redkih televizijskih nagovorov državljanom.

Merklova je v enem zelo redkih televizijskih nagovorov sodržavljane pozvala k upoštevanju ukrepov za zajezitev širjenja virusa. "Situacija je resna. Jemljite jo resno. Od nemške združitve, ne, od druge svetovne vojne se Nemčija še ni soočala z izzivom, ki bi bil tako odvisen od naše medsebojne solidarnosti," je poudarila po poročanju tujih tiskovnih agencij. "Resnično verjamem, da lahko uspemo pri tem, če se bo vsakdo zavedal svojih nalog," je še izpostavila. 

Dejala je še, da razume, da se je težko odpovedati "težko priborjenim pravicam", kot je svoboda gibanja. Takšne odločitve v demokratični družbi niso bile nikoli lahko sprejete. "Vendar pa so zdaj nujne, da bi rešili življenja," je povedala. 

"Pozivam vas: Držite se pravil, ki bodo veljala samo nekaj časa," je še poudarila nemška kanclerka, ki se bo prihodnje leto poslovila iz političnega življenja. Ponovila je, da bo vlada v Berlinu storila vse, da bo ublažila posledice pandemije koronavirusa za gospodarstvo in ohranila delovna mesta. 

Sodržavljane je pozvala, naj si ne delajo velikih zalog življenjskih potrebščin. "Tudi če se police v enem dnevu izpraznijo, jih bodo napolnili," je zagotovila. 

15 let na položaju

Merklova se je v 15 letih na kanclerskem položaju soočila že s številnimi izzivi, kot so finančna kriza, begunska kriza in brexit, a še nikoli doslej ni nagovorila Nemcev po televiziji, razen za novo leto. 

V Nemčiji so do danes zabeležili 8198 primerov okužb s koronavirusom, kar je 1042 več kot v torek. Umrlo je 12 ljudi. Sprejeli so že številne ukrepe za zajezitev širjenja, zaprli so številne šole, na meji z več sosednjimi državami pa uvedli strog nadzor. Omejitve gibanja, kot je to storilo že nekaj evropskih držav, še niso uvedli.