Po treh dneh

Maribor v času "karantene" skozi oči slovenskega fotografa: "Skrajni čas je, da se uvede policijska ura, prekrškarje pa strogo kaznuje"

G.G.
18. 3. 2020, 21.46
Posodobljeno: 18. 3. 2020, 22.01
Deli članek:

Se ljudje držijo napotkov vlade in zdravstvene stroke, da je te dni zaradi nujnosti omejitve širjenja koronavirusa potrebno ostati doma, če pa gremo ven, recimo v naravo, ubiramo bolj samotne poti, kjer nismo v stiku z drugimi? Štajerski fotograf Marko Pigac je v zadnjih treh dneh opazoval, kako se "karantene" držijo v Mariboru.

Niko Časar
Fotografija je simbolična

Mariborski župan Saša Arsenovič je že v soboto zvečer odredil zaprtje vseh lokalov v občini. To vključuje tako gostinske lokale kot druge poslovne prostore, kot so cvetličarne in frizerski saloni. V ponedeljek se je ustavil še mestni potniški promet.

Kakšno pa je življenje v Mariboru v teh dneh. Ali prebivalci spoštujejo ukrepe in priporočila? 

Na tem mestu v celoti navajamo opažanja fotografa Marka Pigaca, kot jih je zapisal na facebooku: 

"Težko verjamem, da bo TEGA "jutri" konec, ker bolj kot gledam, bolj se mi zdi, da nihče, razen par nas zmešanih, upošteva navodila. 

V treh dneh "karantene", sem v Mariboru opazil, da se nihče prav dobro ne drži zapovedi, ki nam jih dnevno lajajo iz medijev. Fotografiral sem mesto, in razen tega, da je center "zaprt", pa še to ne vsi lokali, eni se požvižgajo, sem zunaj opazil precej ljudi. 

Povsem drugače pa je bilo v Mestnem parku in pod/na Pohorju. Tam pa kot da se nekaj zastonj deli..

Ste opazili, da najbolj nedelaven narod, torej mi, ki si v službenem času iščemo izgovore na račun zdravja ali služben čas namenjamo (namerno pišem v prvi osebi množine) brskanju po spletu in socialnih omrežjih, danes, ko bi morali ležati doma in brskati socialna omrežja, tega ne počnemo?! Pa nam bi moral nekdo zdaj rečt, bodi veni, ne glej televizije, da bi počeli ravno obratno..

Otroška igrala (skoraj nerabljena) so polna kot še nikoli doslej, čeprav so kovinska in največja verjetnost, da ga (virus) otroci staknejo prav tam. Takisto so te turbo "eksotične" pekarne, kjer se na kvadratnem metru zgrinja več ljudi kot je dovoljeno po novem pozivu v javnosti. Nič drugače ni na igriščih. En čez drugega lazijo kot na Pohorju, štengah ali na Piramidi. Kot, da jih je kitajec delal..

Strokovnjaki so resda predlagali osvežitev v naravi in na soncu, a ne tako, da gre kača zadihanih in oznojenih (nad njimi pa oblak) za roke na isti cilj.

Nikoli si nisem mislil, da bom pomislil na to, kar bom sedaj napisal: Skrajni čas je, da se uvede policijska ura, prekrškrarje pa strogo kaznuje. Poleg policijske ure bi pričakoval tudi zaprtje vseh mej, vseh podjetij (razen dejansko nujno potrebnih, kar sadjarji in njihovi bratje niso), varda pa lahko zaradi mene tudi pomaga izvajati kontrolo po mestih, kleteh, na mejah, če oblast tega ni zmožna.

Enako bi pričakoval od ostalih držav, pa zrihtamo to glupost v 14-20 dneh. Ali naj dve leti čakamo, da se bo nekaj zgodilo, kar se ne more rešiti, če se neumni še naprej norčujejo?

Je to težko? Pomoje ni. Ker če nas je ena j.. koronica spravila na rob, pa se ni prav začelo, kaj šele bo, ko se bo Američan, Kitajec, Rus, Indijec ali Korejec (morda še kdo?) spomnil udarili s čim bolj resnim?!

Ker ko čujem one pametne; pa saj se meni ne more nič zgoditi; jaz nimam stika, saj spijem štamperl zjutraj, zvečer pa po kosilu; me kar glava zapeče."