V boju proti koronavirusu

Dodatna pravila za obisk trgovin, prednost bodo imele ranljive skupine

J.P./STA
19. 3. 2020, 07.04
Posodobljeno: 19. 3. 2020, 07.42
Deli članek:

Pri poslovanju trgovin se uvaja del dneva, ko bodo prednost pri nakupih imele ranljive skupine. Pristojni rešujejo tudi zaplet pri dobavi zaščitne opreme.

Profimedia
Med 8. in 10. uro bodo prednost pri nakupu in vstopu v trgovine imele ranljive skupine, med drugim invalidi, upokojenci in nosečnice.

Minister za obrambo Matej Tonin je v Odmevih na TVS opozoril, da je pomanjkanje zaščitne opreme "alarmantno kritično". Glede za sredo pričakovane pošiljke je povedal, da se je zapletlo pri prevozu 1,5 milijona zaščitnih mask iz nemškega Hamburga v Slovenijo. Po ministrovih besedah se trudijo razrešiti ta zaplet, če bo treba, bodo ponje poslali letalo.

Od danes bodo na cestnih povezavah z Italijo delovale le še štiri kontrolne točke, in sicer na mejnih prehodih Vrtojba, Fernetiči, Škofije in Krvavi potok. Kontrolne točke Vrtojba, Fernetiči in Škofije bodo odprte ves čas, kontrolna točka Krvavi potok pa od 5. do 23. ure.

Za preprečevanje stikov med ljudmi in širjenja novega koronavirusa je vlada uvedla tudi določene spremembe v delovnem času prodajaln, da bi tako zmanjšali koncentracijo kupcev v prodajalnah. Tako bodo od danes prodajalne z živili lahko odprte vsak dan vsaj od 8. ure in najmanj do 20. ure. Med 8. in 10. uro bodo prednost pri nakupu in vstopu v trgovine imele ranljive skupine, med drugim invalidi, upokojenci in nosečnice. Ob nedeljah in dela prostih dnevih so zaprte vse prodajalne, razen bencinskih servisov in lekarn, ki lahko obratujejo.

Po 12 dneh od potrditve okužbe z novim koronavirusom pri enem od zdravnikov pa bo danes vsaj deloma spet začel delovati Zdravstveni dom Metlika. Ta je bil zaprt od 6. marca. Danes bodo spet začeli izvajati nujno medicinsko pomoč, nujno patronažno službo in reševalne prevoze, a izključno za bolnike, ki ne kažejo znakov akutne okužbe dihal.

Ministri EU za zaposlovanje in socialne zadeve bodo preko videokonference razpravljali o socialnih posledicah pandemije koronavirusa.

Število okuženih z novim koronavirusom v Sloveniji se sicer še naprej povečuje. V sredo do 14. ure so okužbo potrdili pri 286 osebah, opravljenih je bilo 8730 testiranj.