Razmere obvladujejo

Poklukar: V UKC Ljubljana z intenzivnimi pripravami na rast števila obolelih

S.R.
17. 3. 2020, 16.50
Posodobljeno: 17. 3. 2020, 16.51
Deli članek:

Kot je v izjavi za javnost pojasnil generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar, zadeve trenutno obvladujejo.

STA
Janez Poklukar.

Trenutno stanje v UKC Ljubljana 
Po trenutnih podatkih je hospitaliziranih 14 pacientov, ter dodatno štirje v enoti intenzivne terapije, ki so kritično bolni. Med 5 in 15 pacienti je vsak trenutek hospitaliziranih tudi na prehodnih oddelkih, se pravi na oddelkih, kjer obravnavajo paciente s sumom, do pridobitve izvida brisa. 

Poklukar je v izjavi za javnost pojasnil aktualno stanje v slovenski največji bolnišnici. Dejal je, da so vse, ki so imeli v teh dneh preglede oziroma jih bodo imeli v naslednjih dneh, obvestili o odpovedi oziroma jih še obveščajo. V UKC Ljubljana namreč opravljajo samo posege pod stopnjo nujnosti – nujno oziroma zelo hitro, rakave paciente in izvajajo vse s področja porodništva. 

Število okuženih raste

V ljubljanskem kliničnem centru se pripravljajo v skladu s podatki epidemiologov. Dejstvo je, da število obolelih s koronavirusom v Sloveniji še vedno raste, zato tam potekajo intenzivne priprave, tako da so odprli dodatne postelje za intenzivno terapijo ter zaprli ortopedsko kliniko in dermatološko kliniko, kjer se v naslednjih dneh pripravljajo na sprejem prvih pacientov. Hkrati so odprli tudi prehodni oddelek, se pravi oddelek, kjer obravnavajo paciente s sumom na novi koronavirus, kajti le na "ta način lahko zagotovimo varno obravnavo in preprečujemo prenose okužb med samo obravnavo," pojasnjuje Poklukar.

Sprostilo se je nekaj kadra

Zaščitna oprema se dnevno obnavlja iz zalog oziroma iz skladišč, še pravi Poklukar in nadaljuje, da potrebe usklajujejo z Ministrstvom za zdravje, vlado in z državni mi blagovnimi rezervami, tako da ta "kombinacija za zdaj dobro teče in v naslednjih dneh je pričakovati, da bomo usklajeno dobivali vso potrebno opremo iz državnih blagovnih rezerv." Ob ukinitvi številnih elektivnih programih se je sprostilo kar nekaj zdravstvenega kadra, tako da imajo v UKC Ljubljana ta trenutek 30 odstotkov zdravstvenega kadra, ki čaka na poziv večjega prihoda bolnikov s koronavirusom. 

Zaposlene so prerazporedili tudi na klinike, kjer obravnavajo paciente s koronavirusom, ker na ta "način smo popolnil te manke v vrstah zdravstvenih delavcev in pomembno je, da ob teh obremenitvah naši zaposleni ne izgorijo, da ne izgorevajo pretirano oziroma da ne izgubimo čas za počitek in primerno regeneracijo," je dejal Poklukar. Zaenkrat večjih težav ni, vse individualne težave rešujejo sproti, skladno z dogovorom z Mestno občino Ljubljana in z Ministrstvom za zdravje, ki jim tu pomaga pri koordinaciji.

Zahvala vsem zaposlenim

Poklukar se je vsem zaposlenim v UKC Ljubljana in širom Slovenije še zahvalil za napor, ki ga vlagajo v to, da lahko obravnavajo te paciente in da s "skupnimi močmi vzdržujemo zdravstveni sistem na nivoju, ki ga Slovenija potrebuje, po drugi strani pa apel vsem, da upoštevajte striktna navodila vlade, kajti samo na ta način bomo skupaj zmogli to grožnjo, ki jo imamo pred vrati, ker če teh ukrepov ne bomo izvajali, nam bo v kratkem vsem žal."