Javno mnenje

Podpora SDS raste, Šabedru močno zrasla priljubljenost

B.K./STA
16. 3. 2020, 18.59
Posodobljeno: 16. 3. 2020, 19.01
Deli članek:

Javnomnenjska podpora SDS je glede na prejšnjo anketo zrasla, podpora LMŠ pada.

STA
Nekdanji zdravstveni minister Aleš Šabeder. V ozadju vojda Civilne zaščite Srečko Šestan.

V anketi priljubljenosti političnih strank je največ pridobila SDS, ki bi jo izbralo 23,5 odstotka vprašanih. Stranki LMŠ je podpora že drugi mesec zapored padla in trenutno znaša 15 odstotkov. Na tretjem mestu je po rezultatih ankete SD (9,3 odstotka), za njo pa tekmujeta Levica (6,4 odstotka) in NSi (6,3 odstotka).

Sledi SNS z 2,8-odstotno podporo, za to stranko pa se je uvrstila DeSUS, ki ji je podpora padla in bi jo volilo 2,6 odstotka vprašanih. Precej slabšo podporo beleži tudi SLS (en odstotek), za njo pa se je uvrstila SAB z 0,7-odstotno podporo. Tudi SMC se v parlament ne bi prebila, saj ji je podpora padla na 0,5 odstotka.

Neopredeljenih je 23,9 odstotka, 7,4 odstotka vprašanih pa se ne bi udeležilo volitev.

Vladi Marjana Šarca, ki se je minuli teden poslovila, se je podpora sicer nekoliko dvignila. Kot uspešno jo je ocenilo 42 odstotkov vprašanih, kot neuspešno pa 48,3 odstotka.

Nekdanji minister Šabeder zelo priljubljen

Na vrhu lestvice priljubljenosti politikov ostaja predsednik republike Borut Pahor, za njim pa se je tokrat uvrstil tedanji minister za zdravje Aleš Šabeder. Na tretjem mestu je predsednica DeSUS in kmetijska ministrica Aleksandra Pivec, za njo pa nekdanji premier in predsednik LMŠ Šarec.

Sledijo evropski komisar Janez Lenarčič, evropski poslanki Ljudmila Novak in Tanja Fajon ter novi zunanji minister Anže Logar. Prvo deseterico zaključujeta predsednik SD Dejan Židan ter predsednik NSi in novi minister za obrambo Matej Tonin. Podpora je zrasla novemu predsedniku vlade Janezu Janši, ki se je z dna lestvice priljubljenosti povzpel na sredino, na 12. mesto.

Virusa nas ni strah, ukrepi oblasti zadostni

V anketi so sodelujoče tudi povprašali, ali se čutijo ogroženi zaradi širjenja okužb s koronavirusom. Pritrdilno je odgovorilo 31,3 odstotka vprašanih, 68,2 odstotka pa se ni počutilo ogroženo.

Ukrepe pristojnih institucij za preprečevanje širjenja okužbe velika večina, 67,9 odstotka, ocenjuje kot ustrezne. Da so ti nezadostni, jih meni 20,5 odstotka, za 9,6 odstotka vprašanih pa so ukrepi pretirani.

Javnomnenjsko raziskavo Vox populi je za časnika Dnevnik in Večer opravila agencija Ninamedia med 10. in 12. marcem na vzorcu 700 anketirancev.