"da bi lahko zadostili potrebam"

Vlada preklicala Šabedrovo prepoved prometa z zaščitnimi sredstvi

A.S./STA
16. 3. 2020, 07.39
Deli članek:

Vlada je na včerajšnji dopisni seji izdala odlok, s katerim je preklicala prepoved prometa z zaščitnimi sredstvi. Prepoved je v petek odredil nekdanji minister za zdravje Aleš Šabeder. Promet je ponovno dovoljen od 19. ure dalje.

STA
Šabedrova odredba je vsem, ki v Sloveniji razpolagajo z zaščitnimi sredstvi, katerih namen je zaščita zdravstvenih delavcev pri obravnavi in zdravljenju bolnikov, okuženih z novim koronavirusom, prepovedala promet s temi sredstvi na in zunaj območja države.

Šabedrova odredba je vsem, ki v Sloveniji razpolagajo z zaščitnimi sredstvi, katerih namen je zaščita zdravstvenih delavcev in zdravstvenih sodelavcev pri obravnavi in zdravljenju bolnikov, okuženih z novim koronavirusom, prepovedala promet s temi sredstvi na in zunaj območja države, razen za potrebe oskrbovanja izvajalcev zdravstvene dejavnosti, policije, Slovenske vojske ter sil za zaščito, reševanje in pomoč.

Veljati je začela minuli petek ob 16. uri, a prepoved ni trajala dolgo, saj jo že danes odpravila vlada Janeza Janše. Kot je po včerajšnjem srečanju z direktorji bolnišnic v izjavi za medije pojasnil novi minister za zdravje Tomaž Gantar, je vlada prepoved preklicala, da se ne bi delalo škode na področju, ki je zdaj prioriteta in da bi lahko zadostili potrebam. "Promet mora biti odobren, če hočemo ta zaščitna sredstva dobavljati in da delo na tem področju nemoteno poteka," je še dodal.

Ko in če bodo zaščitna sredstva na razpolago v na primer lekarnah, jih bodo po ministrovih besedah lahko kupili tudi državljani.

Bobo
Gantar je izpostavil, da je vlada prepoved preklicala, da se ne bi delalo škode na področju, ki je zdaj prioriteta in da bi lahko zadostili potrebam.

Zaloge zaščitne opreme so bile sicer tudi ena glavnih tem včerajšnjega srečanja v vodstvi bolnišnic. Kot je ob odhodu povedal Gantar, je bil namen srečanja natančno ugotoviti, kaj bolnišnicam manjka, in se dogovoriti glede postopkov pri obravnavi vseh bolnikov.

Glede tega bodo v ponedeljek na podlagi mnenj predstavnikov bolnišnic tudi pripravili smernice za posamezen nivo, da bodo navodila jasna, je napovedal Gantar.

Kot je pojasnil, ima vsaka bolnišnica svoje težave: eni manjka nekaj, drugi nekaj drugega. Ugotavljal je še, da so bile pred menjavo vlade očitno težave tudi v komunikaciji in zbiranju podatkov. "Zdaj pa želimo priti do točnih številk glede na to, da so nabave vedno težje, ker države tudi svoja tržišča zapirajo in se bojijo širjenja virusa," je ocenil.

Dodal je, da ga ni strah, da Slovenija ne bi bila uspešna pri nabavi opreme. Ob tem je napovedal, da bodo možnost dostopa do vseh zaščitnih sredstev postopno širili na vse druge skupine, ampak v prvi vrsti trenutno ostajajo zdravstvene ustanove in domovi starejših občanov, ki so v tem trenutku najbolj na udaru.