Na Hrvaškem samoizolacija le za potnike iz Bele krajine

Življenje zastalo ne samo v Sloveniji, temveč tudi po Evropi

A.S./STA
16. 3. 2020, 07.06
Posodobljeno: 16. 3. 2020, 09.42
Deli članek:

Zaradi koronavirusa danes javno življenje ni zastalo samo v Sloveniji, ampak tudi po drugih evropskih državah, med drugim v Avstriji. O odzivu na koronavirus bodo prek videokonference razpravljali voditelji skupine G7.

Bobo
Tako je bilo že včeraj v centru prestolnice.

Danes od polnoči tako velja prepoved neposredne prodaje blaga in storitev. Med drugim velja za nastanitvene, gostinske, velnes, športno-rekreacijske, kulturne, frizerske in kozmetične storitve. Odprte pa ostajajo prodajalne z živili, lekarne, bencinski servisi, banke, pošte in trafike. Nacionalni inštitut za javno zdravje bo v 24 urah izdal tudi priporočila glede omejitev števila potrošnikov, ki so lahko hkrati v prostoru.

STA
Ustavljen je tudi ves javni promet.

Ustavljen je tudi ves javni promet, prepoved velja tudi za prevoz oseb z nihalnimi žičnicami, vzpenjačami in krožnimi kabinskimi žičnicami. Taksi prevozi bodo še naprej dovoljeni, če bo voznik pred vstopom novega potnika poskrbel za ustrezno razkužitev delov vozila, ki so redno v fizičnem stiku s potnikom. Prav tako prepoved ne velja za intervencijske službe in druge nujne službe javnega sektorja. S torkom se bo ustavil tudi letalski promet.

Spremembo v vsakodnevnem življenju bodo občutili tudi otroci in mladostniki. Danes so vrata do preklica zaprle vse šole, vrtci, pa tudi univerze ter dijaški in študentski domovi. Kljub drugačnim načrtom vlade Marjana Šarca pa je nova vlada Janeza Janše v nedeljo prepovedala kakršnokoli organizirano varstvo otrok. Premier Janša in šolska ministrica Simona Kustec sta ob tem pozvala k medsebojni pomoči pri varstvu na domu.

Zaradi ukrepov proti koronavirusu javno življenje zastalo tudi po Evropi

Šole in univerze se danes tako kot v Sloveniji za nekaj časa zapirajo v Avstriji, na Madžarskem in Nizozemskem, v številnih državah pa so to že storili.

V Avstriji bodo od danes zaprte vse trgovine, ki ne prodajajo osnovnih življenjskih potrebščin. Restavracije bodo lahko delovale le omejeno, v torek pa jih bodo povsem zaprli. Podobno kot pred tem v Italiji in Španiji bodo močno omejili gibanje ljudi na prostem. Domove bodo lahko zapustili samo, če bodo morali na delo, po nujnih nakupih ali pomagati drugim.

Francija je že konec tedna zaprla vse nenujne javne prostore. Od danes so zaprte tudi vse šole v Franciji, pouk pa poteka na daljavo.

Profimedia
Prazne ulice Barcelone. Španci domove lahko zapustijo samo, če bodo morali na delo, po nujnih nakupih ali pomagati drugim.

Profimedia
Ena od madridskih ulic.

reuters
Dvorec Schönbrunn na Dunaju je že včeraj sameval.

Nadaljuje se tudi vzpostavljanje ponovnega nadzora na notranjih schengenskih mejah oziroma njihovo zapiranje. 

Da bi zajezila širjenje okužb z novim koronavirusom, je Nemčija danes ob 8. uri deloma zaprla meje z Dansko, Francijo, Luksemburgom, Avstrijo in Švico. Kot je pojasnil notranji minister Horst Seehofer, bodo čez mejo spuščali le ljudi, ki imajo za potovanje nujen razlog, poročajo nemški mediji. Na mejah so za nedoločen čas spet uvedli mejni nadzor.

Meje so odprte za promet blaga kot tudi za delovne migrante, je pojasnil Seehofer. Prav tako se seveda lahko v domovino vrnejo vsi Nemci, ki so v kateri od sosednjih držav, oziroma tuji državljani, ki imajo dovoljenje za bivanje v Nemčiji.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki je v nedeljo pozvala države članice unije, naj zaščitijo javno zdravje in tudi med epidemijo koronavirusa ohranijo delovanje enotnega trga, pa naj bi v Bruslju predstavila predlog za enotne varnostne ukrepe na mejah. 

O mednarodnem odzivu na koronavirus bodo danes prek videokonference na izrednem vrhu razpravljali voditelji najrazvitejših držav sveta, združenih v skupini G7. ZDA, Kanada, Francija, Nemčija, Velika Britanija, Italija in Japonska bodo skušale uskladiti svoj odziv na širjenje virusa sars-cov-2 na področju zdravstva, financ in raziskav.

Na Hrvaškem 14-dnevna samoizolacija spet le za potnike iz Bele krajine

Hrvaška je nekoliko omilila ukrep o 14-dnevni samoizolaciji za potnike, ki prihajajo na Hrvaško iz Slovenije. Potem ko so danes s sedeža hrvaške diplomacije najprej sporočili, da je na razširjenem seznamu kriznih držav celotna Slovenija, so kasneje obvestili, da ukrep o obvezni samoizolaciji znova velja zgolj za tiste, ki prihajajo iz Bele krajine.

Spremenjeni razširjeni seznam kriznih držav je v večernih urah na spletni strani objavilo hrvaško zunanje ministrstvo. V popoldanskih urah so zapisali, da ukrep velja za celotno Slovenijo, naknadno pa so navedli dosedanji ukrep, ki je veljal zgolj za potnike, ki so prihajali z območja Bele krajine.

Tako kot že preteklih nekaj dni bodo osebe, ki prihajajo na Hrvaško iz Bele krajine, zavrnili na hrvaškem mejnem prehodu, če se ne bodo odločile za 14-dnevno samoizolacijo na hrvaškem naslovu. Domača karantena za 14 dni velja tudi za hrvaške delovne migrante, ki se bodo odpravili na v službo v Belo krajini in se bodo potem želeli vrniti domov.

Na hrvaškem seznamu, ki je sestavljen v sodelovanju s hrvaškimi epidemiologi, je približno 70 držav, med katerimi je večina članic Evropske unije, a tudi ZDA, Avstralija, Kanada, Brazilija in Turčija. Na seznamu ni Srbije, Kosova ter Bosne in Hercegovine, so pa Albanija, Črna gora in Severna Makedonija.

Hrvaška je tudi doslej izvajala podobne ukrepe za potnike, ki so prihajali s kriznih območij, kot so Kitajska, Južna Koreja in Italija.