Strah pred gospodarsko krizo

Zajetne subvencije: da ne bi odpuščali, bo država plačevala tudi do 90 odstotkov plače

S.R.
15. 3. 2020, 20.26
Posodobljeno: 15. 3. 2020, 20.50
Deli članek:

Danska vlada je v »rekordnem času« sprejela sporazum, s katerim želi preprečiti prekomerno odpuščanje zaposlenih. Podjetjem bo zagotovila zajetno finančno podporo. Sporazum mora potrditi še parlament.

Profimedia
Danska premierka Mette Frederiksen.

S tristranskim sporazumom bodo več milijard težko finančno podporo nudili podjetjem, ki morajo v teh izrednih razmerah delavce pošiljati domov ali jih celo odpuščati, poroča daneska državna televizija V2. S subvencijami želijo doseči, da bi podjetja odpustila čim manj zaposlenih. Sporazum, ki je namenjem ublažitvi najhujših posledic za gospodarstvo, ki jih povzroča novi koronavirus, je vlada v pogajanjih s socialnimi partnerji, ki predstavljajo delodajalce in delavce, sprejela »v rekordnem času,« je na današnji tiskovni konferenci pojasnila premierka Mette Frederiksen. »Storiti moramo vse, kar je v naši moči, da novi koronavirus Danske ne bi pahnil v gospodarsko krizo. Popolnoma razumemo, da želite zaposlene poslati domov, a ne jih odpuščati,« je dejala.

Do subvencij bodo upravičenja podjetja, ki so postavljena pred dejstvo, da bi morala odpustiti najmanj 30 odstotkov zaposlenih. Te bodo zdaj lahko poslala na čakanje, a jim morajo v tem času plačevati polno plačo. Pri tem nimajo možnosti, da bi nekatere odpustili, druge pa poslali na domov, obdržati morajo namreč vse zaposlene, še narekuje sporazum. Država bo nato na posameznega zaposlenega, ki bo zaradi koronavirusa pristal doma, krila 75 odstotkov mesečne plače z zgornjo mejo 23.000 danskih kron (približno 3067 evrov), preostalih 25 odstokov pa bo krilo samo podjetje. V primeru delavcev v drugih službah, plačanih na uro, bo država krila kar 90 odstotkov mesečne plače z zgornjo mejo 26.000 danskih kron (približno 3467 evrov).

Sporazum, ki ga mora potrditi še parlament, bo veljaj do 9. junija. Število potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom se je na Danskem danes povečalo na 864.