Smrtna kosa

VIDEO: Strašno, v italijanskem časniku v enem dnevu kar 10 strani osmrtnic

S.R.
16. 3. 2020, 07.41
Posodobljeno: 16. 3. 2020, 08.06
Deli članek:

Eden od italijanskih bralcev dnevnega časopisa je s preprosto primerjavo pokazal, s kako resnim stanjem se zaradi novega koronavirusa soočajo v Italiji.

Facebook / Giovanni Locatelli
V petek so zapolnili deset strani časopisa.

Tisti, ki COVID-19 še vedno primerjajo z navadnim prehladom ali gripo, ali pa bolezen zgolj podcenjujejo, naj v roke primejo enega od italijanskih dnevnih časopisov in se z očmi sprehodijo po straneh z osmrtnicami. Točno to je storil eden bralcev časnika L’Eco di Bergamo, dnevnega časopisa v Lombardiji, ki jo je pandemija prizadela najhuje in kjer je trenutno v karanteni približno deset milijonov ljudi. Odločil se je, da bo primerjal število osmrtnic, ki so bile v časniku objavljene 9. februarja, na samem začetku širjenja okužbe v Italiji, in število osmrtnic na dan 13. marca. V prvem so osmrtnice zavzele stran in pol časopisa, v drugem, izdaji s prejšnjega petka, do katerega se je število potrjenih okužb povečalo že na 17.600, umrlo pa je 1.266 ljudi, so z osmrtnicami napolnili celih deset strani. 

Pandemija novega koronavirusa je od evropski držav najhuje prizadela ravno Italijo, ki je posledično uvedla karanteno za celotno državo. Italijanski zdravniki so svoje evropske kolege že prejšnji teden posvarili, da naj se »pripravijo,« v pismu pa so razkrili, da pri njih kar 10 odstotkov okuženih potrebuje intenzivno nego, kar je močno obremenilo njihov zdravstveni sistem. Pri zahodnih sosedih so včeraj zabeležili novih 368 smrtnih žrtev, kar je skoraj dvakrat več od števila primerov smrti zaradi novega koronavirusa v soboto. Število okuženih je včeraj že krepko preseglo 24.000.