Aktualno stanje glede koronavirusa

V ŽIVO: Z včeraj na danes največje povečanje števila okužb v Ljubljani

S.R.
13. 3. 2020, 09.01
Posodobljeno: 13. 3. 2020, 19.47
Deli članek:

Slovenija je zaradi naraščanja števila okužb s koronavirusom včeraj razglasila epidemijo, gre pa pričakovati, da se bo število okuženih v teh dneh le še povečevalo. Vlada, ki opravlja tekoče posle, je aktivirala tudi državni načrt za ukrepanje ob pojavu epidemije. Do 14. ure se je število potrjenih primerov okužb povečalo na 141.

Bobo
Kontrola na slovensko-italijanski meji.

Do včerajšnjega večera smo v Sloveniji zabeležili 96 potrjenih okužb z novim koronavirusom, vlada je z odredbo mejo z Italijo zaprla tudi za železniški, avtobusni in tovorni promet, v veljavo pa je stopilo še nekaj drugih ukrepov, namenjenih omejitvi širjenja virusa po državi, med drugim je razglasila epidemijo. Število potrjenih okužb se je do 14. ure danes povečalo na 141, opravljenih pa je bilo 4346 testiranj. Vse kaže, da so največje povečanje števila okužb zabeležili v ljubljanski regiji, je v izjavi za javnost pojasnila direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje Nina Pirnat.

Kakšne so najnovejše podrobnosti v zvezi s koronavirusom pri nas in po svetu? Spremljamo v živo ...

----

19.46 - Z namenom preprečevanja širjenja koronavirusa bodo vozne rede prilagodili tudi v lokalnem javnem potniškem prometu. Ljubljanski potniški promet (LPP) s ponedeljkom uvaja zimski počitniški vozni red, v Mariboru pa bodo prihodnji teden med delavniki za mestne avtobusne linije veljali sobotni vozni redi. Prevoz bo okrnjen tudi v Kranju.

17.19 - Pošta Slovenije bo s ponedeljkom zaostrila ukrepe pri dostavi in izročanju pošiljk. Pismonoše bodo v hišne predalčnike še naprej vlagali pisemske pošiljke, za pisma, kjer je zahtevana osebna vročitev, pa bodo puščali obvestila s pozivom za prevzem na poslovalnici. Od ponedeljka bodo ustavili sprejem pisemskih, paketnih in EMS pošiljk za Italijo.

17.11 - Ministrstvo za izobraževanje je določilo pogoje, pod katerimi bodo v lokalnih skupnostih organizirali nujno varstvo otrok tistih staršev, ki bodo še naprej dolžni opravljati svojo službo. Da bo lahko koristil nujno varstvo za otroke, bo zaposleni potreboval pisno izjavo svojega delodajalca. Varstvo bo organizirano le za učence od 1. do 5. razreda.

16.52 - Strokovna direktorica šempetrske bolnišnice Dunja Savnik Winkler je potrdila, da je na območju Severnoprimorske odkrit drugi primer okuženega s koronavirusom.

16.14 - Do preklica so prepovedani vsi obiski v zavodih za prestajanje kazni zapora in v prevzgojnem domu.

16.13 - V UKC Maribor so se na porodnem oddelku od današnjega dne odločili prepovedati tudi prisotnost partnerja ali druge osebe pri porodu. Dodatne ukrepe so uvedli tudi na pediatriji. Tako bodo v času epidemije sobivanje z otroci do šestega leta omogočili enemu od staršev, pri čemer menjavanje ne bo mogoče. Starejšim od šest let bodo sobivanje enega starša omogočili le, če otroci zaradi osnovne bolezni - hujše gibalne oviranosti, hujšega psihomotoričnega zaostanka in podobnih stanj, ne zmorejo sami skrbeti za osnovne funkcije. Vsem ostalim otrokom do 12. leta bodo omogočili obisk izključno ene zdrave osebe dnevno oziroma po presoji lečečega zdravnika, predvsem ob dolgotrajnejši hospitalizaciji. Obiskovalca bodo natančno evidentirali in zapisali njegovo ime, tako da ne bo nejasnosti pri vstopu na kliniko za pediatrijo, hkrati pa bodo pri njem ob vsakem prihodu preverjali znake morebitne okužbe ter zahtevali dosledno izvajanje preventivnih zaščitnih ukrepov.

15.15 - Novinarska konferenca glede aktualnega stanja, povezanega z novim koronavirusom, se je ob 15.15 uri zaključila.

15.10- Verjetnost prenosa virusa pri tistih, ki nimajo akutnih znakov, a je bila pri njih okužba potrjena, trenutno še ni povsem jasna, je še dejala Pirnatova. Vsekakor je verjetnost višja v primeru kašlja in kihanja.

15.00 - V ljubljanskem primeru je bilo v stiku z obolelim veliko število oseb, zato ta predstavlja takšno težavo, je pojasnila Pirnatova.

14.50 - Na infekcijski kliniki v UKC Ljubljana je zaradi bolezni COVID-19 trenutno hospitaliziranih 16 oseb. Od tega 12 na navadnem oddelku, v intenzivni terapiji so štiri osebe, okužene z virusom, je dejala Repar Bornškova. Dodala je, tri osebe na intenzivni negi potrebujejo respirator, ena, ki intenzivni oddelek danes zapušča, pa se tam ni znašla zaradi okužbe, temveč druge patologije. Smrtne žrtve zaenkrat ne beležijo.

14.45 - Po navedbah Pirnatove analize kažejo, da je ukrep merjenja temperature na letališču neučinkovit, zato so predlagali spremembo sklepa.

14.45 - Največji delež okužb je povezan z dvema žariščema, in sicer na območju Ljubljane ter Novega mesta in Bele krajine, je pojasnila Pirnatova.

14.40 - Kot je pojasnila Repar Bornškova, bodo zobozdravstvene vstopne točke vzpostavljene v zdravstvenih domovih Ljubljana, Maribor, Celje, Novo mesto, Kranj, Nova Gorica, Koper.

14.40 - Šestan je glede razpoložljivosti zaščitnih sredstev pojasnil, da se odpirajo določeni novi kanali dodatnih nabav, da obstajajo še določene zaloge in da je zaščitnih sredstev dovolj. Prepričan je, da ne bo nobenih težav.

14.30Mojca Matičič z infekcijske klinike UKC Ljubljana je znova poudarila, da namen klicnega centra (na brezplačni telefonski številki 080 1404 med 8. in 20. uro.) ni podajanje strokovnih nasvetov, temveč splošnih informacij, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji. Dnevno sprejmejo tudi približno 1000 klicev, je pojasnila.

14.30 - Lado Bradač vsem odsvetuje potovanja.

14.25 - "Tovorni promet, razen prevoza poštnih pošiljk, zdravil, zaščitne opreme in medicinskih pripomočkov ter človekoljubne pomoči, se ne izvaja," je poudaril v. d. generalnega direktorja direktorata za policijo in druge varnostne naloge Lado Bradač.

14.20 - Po navedbah državne sekretarke na ministrstvu za izobraževanje Martine Vuk bo organizirano nujno varstvo otrok do vključno 5. razreda osnovne šole v primeru tistih staršev, ki morajo delati na ključnih delovnih mestih.

14.20 - "Panika ni na mestu!" pravi Repar Bornškova, saj lahko panika prispeva k temu, da bo imunski sistem v še slabšem stanju.

14.15 - Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek je dejala, da bo danes stopila v veljavo tudi odredba za zdravstvene delavce. Tako bodo od ponedeljka odpovedani vsi nenujni specializirani pregledi. Odredba pa ne odpoveduje onkoloških storitev in obravnave nosečnic. Vsa ta navodila bodo danes objavljena.

14.10- Pirnatova poudarja, da se ljudje še vedno ne ravnajo v skladu z nasveti in priporočili zdravstvene stroke.

14.10 - Direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje Nina Pirnat je pojasnila, da je po najnovejših podatkih do 14. ure v Sloveniji 141 potrjenih primerov okužbe. Opravljenih je bilo 4346 testiranj. Vse kaže , da so največje povečanje števila okužb zaznali v ljubljanski regiji, a natančne podatke po regijah še zbirajo.

14.05 - Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je na začetku razložil, da so se danes sestali in oblikovali nove delovne skupine. 

14.05 - Začela se je novinarska konferenca o aktualnem dogajanju glede epidemije koronavirusa v Sloveniji.

13.50 - Kot je na twitterju sporočil novinar Andrej Božič, se poslanka stranka LMŠ Andreja Zabret danes ne bo udeležila glasovanja o ministrski ekipi nove Janševe vlade. Zaradi možnega stika z novim koronavirusom naj bi bila v samoizolaciji.

13.45 - V Nuklearni elektrarni Krško so z razglasitvijo epidemije na državni ravni prešli na zagotavljanje zgolj tistih funkcij, ki so potrebne za varno in stabilno obratovanje elektrarne v novih okoliščinah. Med drugimi ukrepi so začasno zaprli vsa gradbišča, uvajajo tudi delo in pripravljenost na domu.

13.40 - Od uvedbe prepovedi tranzita tovornega prometa so policisti na nekdanjem mejnem prehodu Vrtojba do 11. ure zavrnili že več kot 600 tovornjakov.

13.40 - V UKC Ljubljana so pripravili prikupno animacijo o tem, kako naj poteka samoizolacija. Uporaba maske doma je potrebna le ob prisotnosti drugih oseb, ki jih želimo zaščititi pred okužbo, pojasnjujejo.

13.40 - Hrvaška je od danes za vse, ki vstopajo iz Slovenije, in sicer z območja Bele krajine, uvedla strog ukrep nadzora, t.j. obvezno samoizolacijo za obdobje 14 dni po vstopu v Hrvaško. Za vstop v Slovenijo iz Hrvaške trenutno ni omejitev, sporoča slovensko Ministrstvo za zunanje zadeve.

13.30 - STA še poroča, da bo zaradi epidemije novega koronavirusa s prihodnjim tednom začasno zastalo tudi delo sodišč.

13.30 - Nemčija je danes zaradi novega koronavirusa prekinila neposredne železniške povezave z Italijo. Progo hitrega vlaka med Frankfurtom in Milanom so prekinili do 13. aprila. Železniškega prometa s Francijo zaenkrat še niso omejili, so pa na nekaterih mejnih prehodih s Francijo uvedli dodatne ukrepe, poroča STA.

13.10 - Češka zapira meje: češka vlada je napovedala drastičen ukrep prepovedi potovanja oziroma izstopa iz države za svoje državljane. Hkrati bo od nedelje prepovedan vstop v državo vsem tujcem, razen tistim, ki imajo tam prijavljeno stalno ali začasno prebivališče. Državo bodo lahko zapustili le vozniki tovornjakov, piloti in vsi, ki so zaposleni na območjih, ki od češke meje niso oddaljeni več kot 50 kilometrov. Ukrep bo veljal 90 dni.

12.40 - Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) zaradi epidemije novega koronavirusa s ponedeljkom za stranke zapira poslovalnice, ki delujejo na izpostavah območnih enot ZZZS, odprte pa ostajajo poslovalnice na sedežih. Stranke prosijo, da se osebno zglasijo le v nujnih primerih in brez znakov okužbe, so sporočili po poročanju STA.

Sicer pa bosta zaradi zmanjšanega povpraševanja po namestitvah v Ljubljani in načrtovanih prenovitvenih del začasno zaprta Hotel Lev in Grand hotel Union.

12.30 - Kandidat za ministra za zdravje Tomaž Gantar je v predstavitvi pred matičnim odborom v DZ napovedal dodatne ukrepe za zajezitev koronavirusa.

12.25 - Po poročanju 24 ur naj bi štirje od okuženih bili v slabem oziroma kritičnem stanju in se trenutno nahajajo na intenzivni negi ljubljanskega UKC.

12-20 - Zaprt je tudi Cankarjev dom.

12.20 - Iran je že v četrtek zaprosil za pomoč Mednarodnega denarnega sklada, obrnili pa so se tudi na Združene narode, saj jim ameriške sankcije onemogočajo učinkovit boj proti epidemiji.

12.10 - Izredne razmere zaradi novega koronavirusa je razglasila tudi Estonija.

12.10 - Izjava za medije glede aktualnega stanja v zvezi s pojavom koronavirusa bo ob 14. uri v velikem novinarskem središču vlade na Gregorčičevi 20, poroča STA. Na novinarski konferenci bodo sodelovali poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan, državni sekretarki na ministrstvu za zdravje in na ministrstvu za izobraževanje, Simona Repar Bornšek in Martina Vuk, direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje Nina Pirnat, Mojca Matičič z infekcijske klinike UKC Ljubljana ter v. d. generalnega direktorja direktorata za policijo in druge varnostne naloge Lado Bradač.

12.00 - Koronavirus in nogomet: v angleški premier ligi ter drugi, tretji in četrti angleški ligi bodo do 4. aprila predvidoma odložili vse načrtovane tekme. Odločitev morajo sprejeti še predstavniki posameznih moštev.

11.55 - Z Ministrstva za obrambo državljanke in državljane prosijo, "da če NE potrebujete nujne medicinske pomoči, pomoči gasilcev, nujne veterinarske pomoči, pomoči gorskih in jamarskih reševalcev ter drugih reševalnih enot, ne kličite na klic v sili na številko 112." Za iskanje zanesljivih informacij v zvezi z novim koronavirusom pokličite na brezplačno telefonsko številko 080 1404, dodajajo.

11.50 - Šole v ponedeljek za obdobje dveh tednov zapirajo tudi na Hrvaškem, je danes naznanil hrvaški premier Andrej Plenković.

11.40 - Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je danes javnim in zasebnim vrtcem ter varuhom na domu poslalo okrožnico, v kateri so na voljo aktualne in uporabne informacije, tudi glede obveznostih staršev do vrtca.

11.30 - S ponedeljkom večino šol zapira tudi Avstrija. Nekatere bodo ostale odprte, a bo na delovnem mestu minimalno število zaposlenih, ki bodo skrbeli za otroke, katerih starši preprosto ne morejo ostati doma. Ti vključujejo tudi voznike avtobusov in medicinske sestre.

11.15 - Za prihodnji teden so odpovedane vse tekme lige prvakov in evropske lige, je sporočila Uefa.

11.00 - Potem ko so v bolnišnici v mestu Igualada umrli trije starejši bolniki, zabeležili pa so 49 novih okužb, so po poročanju BBC španske oblasti uvedle karanteno za štiri katalonska mesta, in sicer za mesta Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui in Òdena. 

10.45 - Potem ko so na nekdanjem mejnem prehodu Vrtojba včeraj zvečer zavrnili tri potnike, so tam danes zjutraj zavrnili že pet potnikov, zavračajo pa tudi tovorna vozila. Vsi zavrnjeni potniki so bili tuji državljani. 

10.35 - Šole bodo od ponedeljka zaprte tudi na Portugalskem, kjer so do zdaj potrdili 78 primerov okužbe. Za zajezitev novega koronavirusa od danes velja nadzor na schengenski meji Madžarske s Slovenijo in Avstrijo, medtem poroča STA. Iz Slovenije je vstop na Madžarsko za vse možen po avtocesti Pince - Tornyiszentmiklos in na nekdanjem prehodu Dolga Vas, slovenski in madžarski državljani lahko prečkajo mejo še po lokalni cesti pri Pincah.

10.25 - Uporabnica facebooka, ki se je udeležila usposabljanja za preprečevanje in omejitev širitve koronavirusa, je objavila razpoložljive informacije o časovni dobi, v kateri se ta virus zdrži brez gostitelja. Kot so jo podučili, se na papirju obdrži 12 ur, na mehkih površinah/tkaninah do 2 dni, na lesu 2-4 dni, na kovini do 4 dni in na plastiki do 6 dni. Higiena je bistvena!

10.10 - V italijanskem mestu Siena je ponoči po prazni ulici zadonela pesem, ki je ogrela srca domačega prebivalstva. Petju se je po svojih najboljših sposobnostih pridružil tudi eden lokalnih psov.

10.05 - V ortopedski in dermatovenerološki kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana bodo danes zaradi potreb ob širjenju novega koronavirusa sprostili prostorske kapacitete. Bolnike obeh klinik, ki so sposobni odpusta, bodo do 18. ure odpustili domov, ostale pa premestili na druge klinike, poroča STA.

10.00 - Zdravstvenim ustanovam, ki so določene kot vstopne točke za jemanje brisov, so dostavili36 zabojnikov, za delovanje ekip Rdečega križa Slovenije na mejnih prehodih z Italijo pa so se zagotovili osnovni pogoji, je prek twitterja sporočila Uprava RS za zaščito in reševanje.

9.50Po najnovejših informacijah je s koronavirusom okužen tudi eden od dijakov Šolskega centra Rogaška. To je z nujnim obvestilom prek facebooka potrdila šola. O okužbi jih je obvestil Nacionalni inštitut za javno zdrave (NIJZ). Pouk so ob 9. uri že prekinili, dijake pa poslali domov.

9.50 - STA medtem še poroča, da je v Južni Koreji, ki je eno največjih žarišč novega koronavirusa zunaj Kitajske, število ozdravljenih bolnikov prvič preseglo število novih okužb, ki je najnižje v zadnjih treh tednih.

9.40Tržni inšpektorat RS medtem gospodarske subjekte, ki potrošnikom zagotavljajo blago in storitve na trgu, opozarja, naj v času razglašene epidemije zaradi novega koronavirusa spoštujejo zakonodajo o varstvu potrošnikov ter ne zvišujejo cen blaga in storitev, po katerih je v teh časih večje povpraševanje. Prav tako je treba vse kupce obravnavati enako, poroča STA.

9.40 - S koronavirusom je okužen tudi avstralski minister za notranje zadeve Peter Dutton, ki se je prejšnji petek srečal z Ivanko Trump in ameriškim pravosodnim ministrom Billom Barrom, poroča BBC. 

9.35 - Ministrstvo za kulturo zaradi izbruha novega koronavirusa z današnjim dnem vsem javnim zavodom s področja kulture svetuje, naj do nadaljnjega zaprejo svoja vrata za zunanje obiskovalce.

9.30 - Na Hrvaškem so potrdili tri nove primere. Trenutno je s Covid-19 okuženih 31 ljudi.

9.20 - V občini Šmarje pri Jelšah so doslej potrdili šest okužb s novim koronavirusom, sporočajo prek twitterja. Skupno so testirali 26 oseb, napovedali pa so tudi strožje ukrepe. 

9.10Na spletni strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport so objavili usmeritve o organizaciji dela v primeru začasne prekinitve izvajanja vzgojno-izobraževalne dejavnosti v vzgojno-izobraževalnih zavodih.

9.00 - Upravna enota Ljubljana je za preprečitev širjenja novega koronavirusa z današnjim dnem zaprla krajevne urade Velike Lašče, Dol pri Ljubljani, Škofljica, Dobrova, Medvode in Notranje Gorice, poroča STA. Neodložljive upravne storitve lahko opravite na sektorju za upravne notranje zadeve v času uradnih ur na Tobačni ulici 5. Ukrep velja do preklica. 

Do preklica vrata zapira tudi Postonjska jama, so sporočili prek twitterja in javnost prosili za razumevanje.

8.00 - Koronavirus je pot našel tudi v elitno angleško ligaško tekmovanje premier league. Angleški mediji poročajo, da so okužbo potrdili pri trenerju Arsenala Mikelu Arteti in igralcu mestnega tekmeca Chelseaju Callumu Hudson-Odoiju.

7.30 - Bill DeBlasio, župan osemmilijonskega New Yorka, je razglasil izredne razmere. Okužbo so medtem ugotovili tudi pri Sophie Gregorie Trudeau, soprogi kanadskega premierja Justina Trudeauja. Premier Trudeau je dobrega zdravja in ne kaže simptomov bolezni.