varnost in stabilnost

Kako se bodo z epidemijo soočili v Nuklearni elektrarni Krško?

B.K./STA
13. 3. 2020, 13.34
Posodobljeno: 13. 3. 2020, 13.37
Deli članek:

V Nuklearni elektrarni Krško (Nek) s 630 zaposlenimi so z razglasitvijo epidemije na državni ravni prešli na zagotavljanje zgolj tistih funkcij, ki so potrebne za varno in stabilno obratovanje elektrarne v novih okoliščinah. Med drugimi ukrepi so začasno zaprli vsa gradbišča, uvajajo tudi delo in pripravljenost na domu.

Bobo
Uvajajo delo in pripravljenost na domu za vse podporne funkcije. Dovoljeni so samo vstopi, nujni za nemoteno odvijanje osnovnih funkcij.

Iz Neka so sporočili, da uvajajo delo in pripravljenost na domu za vse podporne funkcije, dovoljeni so samo vstopi v elektrarno in tiste storitve, ki so nujne za nemoteno odvijanje osnovnih funkcij zagotavljanja njene varnosti in obratovanja.

Med dejavnostmi, ki so potrebne za zagotavljanje varnega in stabilnega obratovanja elektrarne, so navedli izmenski nadzor obratovanja, nujna testiranja varnostne opreme, nujna vzdrževalna dela, analitično kemijo hladilnih medijev, radiološki nadzor znotraj elektrarne in v okolju ter njeno fizično varovanje.

"Izjemno pozornost in ukrepe" so namenili samozaščitnemu obnašanju izmenskega osebja in zagotavljanju pogojev za zmanjšanje tveganja okužbe. "Vztrajamo, da se upoštevajo navodila za zmanjšanje verjetnosti prenosa virusa, samoizolacije, medsebojne ločenosti in stalnosti izmenskih posadk, dezinfekcije skupnih vozlišč in nadzora telesne temperature ob vstopu v elektrarno," so poudarili.

Reuters
NEK

Pred deset dnevi so sicer sprejeli ukrepe, kot so prepoved obiskov zunanjih skupin, prepoved službenih potovanj, dvotedenska karantena za vse povratnike s počitnic v Italiji in prehod na sestanke prek digitalnih povezav. "Podali smo jasna navodila samozaščitnega obnašanja zaposlenih izven delovnega časa, torej doma."

S sprejetimi ukrepi so zagotovili najvišjo možno stopnjo samoizolacije in zmanjšali tveganja za okužbe z virusom na najnižjo možno raven, so pristavili.

V krški nuklearki, ki je objekt pomembne državne infrastrukture, se zavedajo svoje odgovornosti, da v vseh okoliščinah zagotavljajo varnost obratovanja in proizvodnjo električne energije. "Temu primerno v elektrarni konzervativno in sproti načrtujemo ukrepe glede na okoliščine, povezane s pojavom novega koronavirusa," so še zapisali v Neku.