2. faza

Novi podatki za Slovenijo: strm porast okužb s koronavirusom

G.G.
13. 3. 2020, 13.56
Posodobljeno: 13. 3. 2020, 15.30
Deli članek:

Do 14. ure je bilo v Sloveniji 141 okuženih s koronavirusom poimenovanim Covid-19. 45 več kot včeraj zvečer. Doslej so opravili 4346 testiranj.

Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična

Na današnji tiskovni konferenci je prvi besedo prevzel poveljnik civilne zaščite RS Srečko Šestan. Dejal je, da so med drugim podelili navodila na terenu in poslali pismo županom, ki so imeli različna vprašanja.

Ustaviti javno življenje

Sledila je direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat in najprej postregla s številkami. Do 14. ure so zabeležili 141 pozitivnih na testiranjih. Število okuženih s Covid-19 se je tako od včeraj zvečer povečalo za 45. Največje povečanje okužb so zaznali v Ljubljani in okolici. Pirnatova je ponovila, da smo vstopili v 2. fazo, v kateri je potrebno z različnimi ukrepi omejiti širjenje virusa. Upoštevati je potrebno nasvete glede higiene in omejiti socialne stike na najnujnejše. To je še vedno najučinkovitejši ukrep, ki ga imamo proti virusom.

Ob tem je Pirnatova vse starše pozvala naj ukrepe dosledno upoštevajo. Mladi, ki so zdaj doma, morajo tam tudi ostati in se ne smejo združevati v drugih prostorih, kot so denimo gostinskilokali. S tem namreč ogrožajo sebe in predvsem druge.

Evropa se s tem sooča prvič po mnogih desetletih. Samo s striktnim izvajanjem strogih higienskih ukrepov bomo naredili korak naprej. To bo minilo, je še dejala Pirnatova

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek je ob tem spomnila, da panika ni na mestu. Pa ne zato, ker razmere niso resne, pač pa zato, ker to slabo vpliva na imunski sistem. "Ustavljamo državo za dva tedna. To je poskus, da ne dosežemo vrha, se pravi največje obremenitve zdravstvenega sistema naenkrat. Zato da tisti, ki bodo potrebovali oskrbo, ne pridejo vsi naenkrat," je opozorila.

Ob tem je še poudarila, naj bolni nikakor ne hodijo okoli in tako trosijo virusov. "Izjema velja za bolnike, ki so oboleli, v primeru da se njihovo zdravstveno stanje hitro poslabša." Ti bolniki s hudim poslabšanjem naj ne kličejo osebnega zdravnika pač pa nujno medicinsko pomoč.

Izzivi na meji

Lado Bradač z ministrstva za notranje zadeve pa je dejal, da policija rešuje težave, ki se pojavljajo na mejah z Italijo, Hrvaško in Madžarsko. Določene so del širših težav, o katerih se bo treba dogovoriti s Hrvaško ali Madžarsko, je dejal.

"Na italijanski meji velja omejitev tovornega prometa, katerega končna destinacija ni Slovenija, ta pa ne velja za prevoz poštnih pošiljk, zdravil, zaščitne opreme in medicinskih pripomočkov ter človekoljubne pomoči. Živila iz Italije lahko pridejo v Slovenijo, pregledati pa jih morajo za to pristojne službe," je povedal Bradač.

Težava je tovorni promet proti Madžarski, ki zavrača tovornjake iz Italije, je dejal in izpostavil primer vračanja romunskih državljanov, saj jih Hrvaška ne spusti čez mejo. "Treba se bo dogovoriti, kako bomo te ljudi spravili domov. Gre za humanitarni problem, če se bo dogovorilo za izvedbo konvoja ali za kakšen drug način potovanja, bomo za to poskrbeli," je pojasnil.

Sedaj komunikacija poteka na ravni ministrstva za zunanje zadeve. "Če se bo to stopnjevalo in dogovora ne bo, bomo primorani za tovorni promet zapreti mejo z Italijo in iskati rešitve naprej," je orisal.

Hrvaška stran tujcem računa za karanteno, ti se vračajo

Rešujejo tudi razmere na meji s Hrvaško, kjer vozniki tovornjakov čakajo v dolgih kolonah, Slovenija pa čaka na uradna pojasnila Hrvaške. Čakajočim voznikom tovornjakov sta na voljo osnovna hrana in pijača, po Bradačevih besedah pa zato že na italijanski meji odsvetujejo nadaljevanje vožnje vsem tovornjakom, katerih končna destinacija ni Slovenija.

Na drugih mejnih prehodih promet načeloma poteka normalno. Se je pa zgodilo, da je na meji obstal mednarodni potniški vlak, saj so Hrvati pregledali potnike iz rizičnih držav ter hrvaške državljane napotili v karanteno, tuji pa bi morali zanjo plačati 500 evrov. Tisti, ki so to odklonili, se vračajo.