Pomoč

FOTO: V Rimu pristala skupina kitajskih strokovnjakov, obložena z nujno potrebno opremo

S.R.
13. 3. 2020, 08.11
Posodobljeno: 13. 3. 2020, 13.53
Deli članek:

Kitajska je za pomoč pri boju s pandemijo novega koronavirusa v Italijo poslala skupino strokovnjakov ter veliko količino nujno potrebnih potrebščin, aparatov in zaščitne opreme.

Facebook/Ambasciata della Repubblica Popolare Cinese in Italia
Kitajski strokovnjaki so na letalo za Rim sedli včeraj.

Skupina pekinških zdravstvenih strokovnjakov je s čarterskim letom v Rim poletela včeraj. Vseh devet kitajskih zdravnikov se je proti novemu koronavirus borilo na območju največjega žarišča v Wuhanu. Letalo je obloženo tudi z veliko količino zaščitih oblek in mask, ki so jih darovala kitajska podjetja. Kitajska je namreč v Italijo poslala kar 1,8 milijona zaščitnih mask ter več kot 700 kosov različne opreme, vključno z defibrilatorji in aparati za umetno dihanje. Letalo je po poročanju kitajske tiskovne agencije Xinhua ponoči že pristalo na rimskem letališču Fiumicino. 

Gre sicer za tretjo skupino strokovnjakov, ki so jo kitajske oblasti poslale na drug konec sveta. Dve sta že prisotni v Iraki in Iranu. Vse zdravnike so pred odhodom testirali za prisotnost okužbe s koronavirusom.

V Italiji so sicer samo v četrtek zabeležili 189 smrti ,povezanih z novim koronavirusom, s tem pa je število smrtnih žrtev preseglo 1000. Do včeraj zvečer je bilo okuženih že več kot 15.000 oseb.

Na kitajsko pomoč računa tudi Slovenija

Tudi slovenske oblasti upajo na pomoč Kitajske. Zaščitnih sredstev namreč ni dovolj za primer večjega izbruha, zato po besedah vodje Civilne zaščite Srečka Šestana, zdaj nabavljajo nove količine. Eno ponudbo imajo tudi iz Kitajske, je potrdil v pogovoru za časnik Delo. Kitajske oblasti so se odzvale na našo nedavno pomoč, ko je neko podjetje iz Slovenije, s pomočjo države, na Kitajsko poslalo nekaj zaščitne opreme. "Kitajci to cenjo," je za Delo potrdil Šestan. "Prišla je depeša prek zunanjega ministrstva, da se lahko prijavimo za to pomoč in zdaj delamo na tem, da bomo verjetno to pomoč dobili. Tista donacija očitno ni bila napaka."

Italijanska zahvala in kritika evropskim državam

Italijanski zunanji minister Luigi di Maio se je medtem že zahvalil Kitajski, ker je Italiji poslala pomoč in strokovnjake za boj proti novemu koronavirusu. Je bil pa kritičen do evropskih držav, ki niso pomagale, ter do Evropske centralne banke (ECB), češ da je sprožila velike padce na borzah.