Svet

Chelsea Manning znova na prostosti

B.K./STA
13. 3. 2020, 07.51
Posodobljeno: 13. 3. 2020, 07.51
Deli članek:

Ameriški zvezni sodnik Anthony Trenga je v četrtek izpustil iz zapora nekdanjo vojakinjo Chelsea Manning, ki jo je maja lani sam poslal v zapor, ker ni hotela pričati pred veliko poroto, ki je preiskovala WikiLeaks. Je pa sodnik Manningovi odredil denarno kazen v višini 256.000 dolarjev.

Profimedia
Chelsea Manning

Manningova lani ni hotela pričati in sodnik jo je poslal v zapor, dokler si ne premisli. To se ni zgodilo, ampak se je prej razpustila velika porota in razloga za nadaljevanje njenega priprtja več ni bilo.

Tožilci lahko sicer znova skličejo veliko poroto, a Manningova ne bo smela znova v zapor, saj je dokazala, da je to ni prepričalo v pričanje. Ameriška zakonodaja namreč omogoča zapiranje prič, vendar ne za kazen, ampak le kot prisilno sredstvo, da bi pričale.

31-letna Manningova si je v sredo sicer skušala vzeti življenje v celici zveznega zapora Alexandria Detention Center v Virginiji. Najhujše so preprečili pazniki, ki so ji nudili prvo pomoč in jo prepeljali v bližnjo bolnišnico. V priporu je bila od maja.

Chelsea Manning je bila pred leti obsojena na 35 let vojaškega zapora, ker je WikiLeaksu leta leta 2010 predala ogromno dokumentov od Pentagona o iraški in afganistanski vojni ter diplomatskih depeš State Departmenta. Nekdanji predsednik Barack Obama jo je, preden je končal drugi mandat, leta 2017 izpustil iz zapora po sedmih letih odslužene kazni. Chelsea Manning je v Iraku služila kot vojaški obveščevalec Bradley Manning, kasneje pa spremenila spol.