Zaprli OŠ Frana Albrehta v Kamniku

Največji dnevni prirast novookuženih pri nas doslej: potrdili 57 primerov

A.S./S.R.
11. 3. 2020, 12.17
Posodobljeno: 11. 3. 2020, 17.27
Deli članek:

V velikem novinarskem središču vlade so pojasnili najnovejše podrobnosti o aktualnem stanju v zvezi s pojavom koronavirusa.

STA
Izjava za medije glede aktualnega stanja v zvezi s pojavom koronavirusa.

Na Gregorčičevi 20 so pred medije stopili minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle Aleš Šabeder, državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Martina Vukdirektorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje Nina Pirnat, poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan in generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar.

Šebeder je povedal, da so v Sloveniji do 12. ure potrdili 47 primerov koronavirusa (27 v Ljubljani, 12 na Dolenjskem in Beli krajini, trije so na Primorskem, trije na Štajerskem in en primer iz Pomurja). Pirnatova je sicer poudarila, da o epidemiji še vedno ne moremo govoriti. Le dve uri kasneje so z Vlade Republike Slovenije sporočili, da je bila do 14. ure okužba potrjena pri 57 osebah. Testirali so 2270 oseb. Od torka zvečer je število potrjenih primerov okužbe naraslo za 23, kar je statistično največji dnevni prirast novookuženih pri nas doslej.

Šabeder je danes še pojasnil, da bodo gospodinjstva letake s potrebnimi informacijami dobila predvidoma do konca tedna. Izvedli pa so tudi že naročilo skupaj milijona in pol zaščitnih mask, in sicer dveh različnih tipov.

Kot smo že poročali, sta okuženi tudi dve osebi na območju Postojne. Po neuradnih podatkih sta se osebi, ki sta v sorodstveni zvezi, okužili na smučanju v Italiji. Eden od okuženih je v sorodu z eno od vzgojiteljic, ki je zaposlena v vrtcu pri Osnovni šoli Košana. Po posvetu z epidemiologom ne bo še opravljala testiranja, saj trenutno ne kaže nobenih znakov okužbe. Po zdravstvenih navodilih bo doma v osamitvi nadaljnjih 14 dni.

Direktorica NIJZ Nina Pirnat pa je potrdila da so eno okužbo potrdili tudi med varovanci doma starejših občanov v Metliki.

STA
Izjava za medije glede aktualnega stanja v zvezi s pojavom koronavirusa.

Nove okužbe potrdili na ljubljanskem kliničnem centru

Po zadnjih podatkih je med zaposlenimi v UKC okuženih šest zaposlenih, večinoma pa gre za ljudi iz vodstva UKC-ja, ki praviloma niso imeli stika s pacienti, je dejal Poklukar. Vse ljudi, s katerimi so bili v stiku, so že našli in jih tudi testirajo na morebitno okužbo. Sicer pa je v UKC Ljubljana trenutno hospitaliziranih 20 oseb, od tega jih 19 na navadnem oddelku in pričakujejo odpust vsaj dveh oseb. Smrtne žrtve ne beležijo.

Sporočilo Upravne enote Ljubljana: "Stranke obveščamo, da Upravna enota Ljubljana s četrtkom, 12. 3. 2020 do preklica zaradi zajezitve okužb koronavirusa ne bo opravljala upravnih nalog v Porodnišnici Ljubljana. Vpise rojstev v matični register bomo izvrševali na sedežu Upravne enote Ljubljana, Tobačna ulica 5, izpiski o rojstvu pa bodo staršem poslani po pošti na materin stalni naslov."

Pet primerov so zabeležili na ginekološki kliniki, kjer zdaj veljajo ostri omejevalni ukrepi. V tem okviru so sprejeli nove ukrepe, in sicer zaprtje Leonišča, na delovnem mestu ostaja osebje, ki je negativno in bo med delom uporabljalo kirurške maske, prepovedali so tudi prisotnost očetov pri porodih, očetje, ki hodijo po porodnice pa morajo biti zdravi. V primeru obolenja morajo počakati pred vhodom v bolnišnico. Izvajala se bo samo samo ena ambulanta za zdrave nosečnice in ena soba za naročanje. Odpovedali bodo vse nenujne in samoplačniške preglede. Hospitalizirane doječe mame ostajajo v porodnišnici, pri čemer pa je prepoved izhodov domov. Mame nedonošenčkov, ki dnevno prihajajo v porodnišnico, pri vstopu dobijo kirurško masko, pa poroča STA. Ustavljen je ves nenujni program, vse urgentne obravnave potekajo na kliničnem oddelku za ginekologijo, razen že začetih postopkov postopki oploditve z biomedicinsko pomočjo in medikamentozni splavih. 

Vse doplačniške in samoplačniške ambulante so do preklica odpovedane.

Določen del preventivnih programov so zmanjšali tudi na infekcijski kliniki, v zmanjšanem obsegu deluje tudi stomatološka klinika, kjer so prav tako potrdili okužbo s koronavirusom. Medtem se preverja še bris osebe na nevrologiji.

Začasno se bodo zaustavili vsi preventivi programi, ki jih izvajajo v zdravstvenem sistemu, zdravstveni kader pa bodo razporedili tja, kjer ga primanjkuje, je še pojasnil minister.

En od okuženih pacientov na oddelku intenzivne nege

Eden od sprejetih bolnikov, okuženih s koronavirusom, potrebuje tudi intenzivno nego. Njegovo stanje je kritično zaradi polimorbidnosti, vendar pa, kot je poudaril Poklukar, njegovo zdravstveno stanje že pred okužbo ni bilo stabilno, virus tako predstavlja dodatno breme za njegovo zdravje. Med drugim je moral zaradi poškodbe moral prestati operacijo. 

Google Street View
OŠ Frana Albrehta v Kamniku.

Zaprli OŠ Frana Albrehta v Kamniku

Zaradi potrjenega primera okužbe s koronavirusom pri eni od učiteljic bodo za 14 dni zaprli OŠ Frana Albrehta v Kamniku. Učiteljica je bila v stiku s štirimi razredi šolarjev. Možnost okužbe pri otrocih je zelo nizka, ker niso imeli tesnega stika z učiteljico, je izpostavila Prinatova. Kljub majhni možnosti za prenos virusa so s soglasjem stroke in pristojnih sprejeli odločitev o zaprtju objekta, učence in učenke pa so napotili v samoizolacijo. Pirnatova je pozvala, naj se otroci, ki bi kazali morebitne znake okužbe, izogibajo ranljivi skupini za možnost okužbe s koronavirusom, to so starejši in kronični bolniki. Za tiste, ki so bili v stiku z bolnikom, velja omejitev gibanja, naj bodo doma, se ne družijo, ne spijo v isti sobi s sorojenci.Zaenkrat sicer ocenjujejo, da splošno zapiranje šol ni potrebno, a situacijo pozorno spremljajo, po potrebi pa se bodo odločili tudi za ta ukrep, je še pojasnila Pirnatova. 

Po do zdaj znanih informacijah okužba z novim koronavirusom pri otrocih večinoma poteka blago, pri nekaterih pa so opazili, da so virus po že preboleli bolezni izločali dlje časa, je pojasnila Pirnatova. Zato je ob pojavu okužbe pri najmlajših treba biti še posebej pozoren in dlje kot pri odraslih. 

Osnovno šolo je že evakuirala civilna zaščita. Učenci so po informacijah STA skupaj z učitelji na ploščadi pred šolo počakali na starše, ki so že prišli po otroke. Kot je na opoldanski novinarski konferenci napovedala državna sekretarka na šolskem ministrstvu Martina Vuk, bodo šolske prostore očistili in razkužili.

Tudi minister za izobraževanje, ki opravlja tekoče posle Jernej Pikalo, je na twitterju poudaril, da obstaja majhna možnost za prenos virusa, da pa gre za nujen ukrep, da bi preprečili njegovo širjenje. "Zaprtje šol je ukrep, ki ga bomo zaradi številnih negativnih učinkov na lokalno življenje in gospodarstvo uporabljali samo po temeljitem premisleku in posvetovanju s stroko," je sporočil in dodal: "Zavedam se, da takšni ukrepi na prvi pogled delujejo brezsrčno, vendar se moramo zavedati dejstev, zaupati znanosti ter stroki ter se držati vseh ukrepov in navodil, ker bodo omejili širjenje koronavirusa".

"V naši korporaciji nismo zabeležili nobenega primera okužbe"

Čeprav so se v javnosti pojavile informacije, da je v skupini Hidria eden od zaposlenih okužen s koronavirusom, so to v podjetju zanikali. "Do danes v naši korporaciji nismo zabeležili nobenega primera okužbe. Položaj in gibanje virusa pozorno spremljamo. Za naše zaposlene redno osvežujemo podatke in nasvete v zvezi s virusom, ki temeljijo na informacijah in navodilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ in Vlade RS. V primeru pojave koronavirusa v naši korporaciji, bomo ustrezno ukrepali," so sporočili iz Hidrie.