Prvi okužbi potrdili na Notranjskem, nova primera v Mariboru

Zaradi okužene učiteljice za dva tedna zapirajo kamniško šolo. Prvi primeri tudi na Notranjskem, vzgojiteljica v izolaciji

A.S.
11. 3. 2020, 09.08
Posodobljeno: 11. 3. 2020, 11.48
Deli članek:

Iz različnih delov države prihajajo novice o novih potrjenih primerih okužbe z novim koronavirusom.

Nataša Juhnov
Iz različnih delov države prihajajo novice o novih potrjenih primerih okužb z novim koronavirusom.

Nazadnje so pristojni v torek sporočili, da je v Sloveniji potrjenih 34 okužb.

Zaradi potrjenega primera okužbe s koronavirusom pri eni od učiteljic bodo za 14 dni zaprli OŠ Frana Albrehta v Kamniku, so za STA potrdili na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. Dežurna epidemiologinja na tej šoli že deli navodila staršem in ravnatelju, obvešča pa tudi kamniškega župana. Z evakuacijo so že začeli. 

Več informacij bo znanih na opoldanski novinarski konferenci, na kateri bodo spregovorili minister za zdravje Aleš Šabeder, državna sekretarka na MIZŠ Martina Vuk, direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje Nina Pirnat, poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan in generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar.

Na Notranjskem prva primera

Po poročanju Primorskih novic je Sandi Curk, regijski poveljnik civilne zaščite za Notranjsko, potrdil, da sta s koronavirusom okuženi osebi iz občine Postojna, ki sta trenutno v samoizolaciji.

Rezultate testov odvzetih brisov so v Zdravstvenem domu Postojna prejeli ponoči. Po neuradnih podatkih sta se osebi, ki sta v sorodstveni zvezi, okužili na smučanju v Italiji.  

V izolaciji tudi vzgojiteljica 

V izolaciji naj bi bili tudi tisti, s katerimi sta bila okužena v stiku. 

Eden od okuženih je v sorodu z eno od vzgojiteljic, ki je zaposlena v vrtcu pri Osnovni šoli Košana. Za dodatne informacije smo se obrnili na ravnateljico Nevo Brce, ki je potrdila, da so vse starše in zaposlene na OŠ Košana včeraj v poznih večernih urah obvestili, da je en od svojcev zaposlene vzgojiteljice v vrtcu okužen s koronavirusom. 

"Preden smo poslali to obvestilo, smo najprej upoštevali usmeritve iz okrožnice Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport in takoj obvestili pristojni direktorat pri Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, Nacionalni inštitut za javno zdravje ter Občino Pivka," je sporočila Brcejeva in dodala, da je govorila tudi z direktorico Zdravstvenega doma Postojna. "Zatem smo takoj, kot smo že napisali, obvestili še vse starše in zaposlene naše šole ter vrtca," je izpostavila.

Direktorica ZD Postojna Irena Vatovec, postojnski župan Igor Marentič, pivški župan Robert Smrdelj in poveljnik CZ za notranjsko Sandi Curk bodo o stanju koronavirusa v Postojni in Pivki spregovorili danes na tiskovni konferenci ob 14. uri.

Sporočila je, da je bilo vodstvo šole skupaj s čistilkami in hišnikom v zgodnjih jutranjih urah že v šolskih prostorih, kjer je potekalo dodatno razkuževanje, "čeprav je bilo delo tehničnega osebja v skladu z vsemi navodili temeljito opravljeno že prejšnji dan".

Zaposlena vzgojiteljica se po besedah ravnateljice dobro počuti. Sporočila pa je, da po posvetu z epidemiologom ne bo še opravljala testiranja, saj trenutno ne kaže nobenih znakov okužbe. Po zdravstvenih navodilih bo doma v osamitvi nadaljnjih 14 dni.

Ta trenutek vodstvo OŠ Košana navaja, da ni razlogov, da bi zapirali vrtec in šolo, saj da nihče ne kaže znakov okužbe. Medtem pripravljajo seznam otrok, staršev in sodelavcev, s katerimi je bila omenjena vzgojiteljica v stiku v preteklih dneh. 

Tudi UKC Maribor zabeležil nova primera

 UKC Maribor je prek Twitterja sporočil, da na severovzhodu države danes beležijo dva nova primera okužbe.  Po navedbah UKC Maribor okužena nista njihova zaposlena.