koronavirus

Italija bo dobila medicinsko pomoč, a ne od EU

B.K.
11. 3. 2020, 09.33
Posodobljeno: 11. 3. 2020, 09.48
Deli članek:

Zunanja ministra Italije in Kitajske sta se dogovorila za paket medicinske pomoči, ki bo italijanskim zdravstvenim oblastem olajšal boj s koronavirusom.

Profimedia
Italijanski zunanji minster Luigi Di Maio.

Kitajski zunanji minister Wang Yi je v včerajšnjem telefonskem pogovoru z italijanskim kolegom Luigiem Di Maiom izrazil pripravljenos Kitajske, da bi v Italijo poslala svoje zdravniške ekipe, ki bi italijanskim kolegom pomagali pri boju z novim koronavirusom, poroča kitajski časnik China Daily.

Ob tem bo Kitajska Italiji poslala tudi obsežen paket medicinske pomoči. Italija naj bi od Kitajske tako prejela 1.000 aparatov za umetno dihanje, dva milijona zaščitnih mask, 100.000 respiratorjev, 20.000 zaščitnih oblek in 50.000 kompletov za testiranje za virus, pišejo italijanski mediji.

Reuters
Kitajski zunanji minister Wang Yi.

Wang je poudaril, da Kitajska ne bo pozabila pomoči, ki jo je od Italije prejela v svojih najtežjih dneh epidemije. Ob tem se je italijanskim oblastem zahvalil tudi za skrb za zdravje kitajskih državljanov, ki se nahajajo v Italiji. Kitajska bo, po njegovih besedah, zdaj trdno stala ob strani Italiji, ki se trenutno sooča z epidemijo.

Di Maio pa je v pogovoru poudaril, da italijanska vlada skrbno opazuje razvoj boja proti bolezni na Kitajskem in se uči iz njihove uspešne izkušnje. Ravno na teh izkušnjah temelji oster odziv italijanskih oblasti na pojav epidemije.