34 primerov, zadnja dva v Mariboru

Število novih okužb zopet naraslo, trije okuženi zaposleni v ljubljanskem kliničnem centru

A.S.
10. 3. 2020, 18.46
Posodobljeno: 10. 3. 2020, 20.21
Deli članek:

Po do zdajšnjih podatkih število oseb okuženih s koronavirusom v Sloveniji znaša že 34.

bobo
Z UKC Ljubljana so potrdili, da so med okuženimi s koronavirusom trije njihovi zaposleni.

V Sloveniji je po zadnjih podatkih že 34 primerov okužbe s koronavirusom, so sporočili z Vlade Republike Slovenije. Zadnja dva primera sta po poročanju portala MMC odkrita v Mariboru.

Predstavniki UKC Ljubljana so medtem na twitterju zapisali, da so med okuženimi s koronavirusom trije njihovi zaposleni: "V UKC Ljubljana imamo 10. 3. 2020 ob 16. uri potrjene tri okužbe zaposlenih oseb, drugi dve potrjeni okužbi sta povezani s prvo osebo. Vsi stiki oseb so bili obveščeni in so bili izpeljani ustrezni postopki. Za zaposlene in obiskovalce to ne predstavlja nikakršne nevarnosti".

NIJZ: Večina se je okužila v Italiji

Po do zdajšnjih podatkih se je večina obolelih okužila v Italiji, t. i. sekundarnih primerov, ko so se osebe okužile v Sloveniji, pa je bilo do 14. ure štirinajst. Slednje je po besedah predstavnice Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Eve Grilc dobra novica, saj gre pri sekundarnih okužbah za okužbe od znanih ljudi. 

Tudi Grilčeva je že potrdila, da je z novim koronavirusom okužen zdravnik iz UKC Ljubljana, ki pa je bil pravočasno umaknjen z delovnega mesta in tako ni bil v stiku z bolniki, ko je zbolel. Poleg tega je v UKC Ljubljana okužena še ena oseba, ki pa ni zdravstveni delavec. Informacije o tem, da naj bi bila okužena še ena oseba, pa Lejko Zupančeva ni želela komentirati, zagotovila je le, da nevarnosti za bolnike ni.

Med zaposlenimi v metliškem Domu starejših občanov trije okuženi

Izpostavila je primer, ko sta dva okužena nenapovedana prišla v Zdravstveni dom Koper, zaradi česar so morali tega za nekaj časa zapreti, da so ga razkužili. "Apeliramo na vse, da upoštevajo navodila. Če sumijo na okužbo, naj pokličejo izbranega zdravnika in naj nenajavljeni ne hodijo v zdravstvene ustanove," je pozvala.

Med zaposlenimi v metliškem Domu starejših občanov so sicer odkrili tri okužene z novim koronavirusom, preostali zaposleni, ki imajo znake, značilne za to okužbo, pa so doma in v stiku z zdravnikom.